Met haar onderzoek wil Oosterman inzicht verwerven in de interindividuele verschillen in het cognitief functioneren van personen gedurende hun volwassen levensloop. Wat beschermt mensen tegen cognitieve achteruitgang? Welke factoren vormen een risico voor het ontwikkelen van cognitieve problemen? Om deze vragen te beantwoorden, onderzoekt ze hoe gedrag en beeldvorming samenhangen met de cognitieve prestaties van volwassen personen gedurende hun levensloop.
'Het is cruciaal om de gehele levensduur van volwassenen in acht te nemen. Kleine cognitieve veranderingen kunnen al op relatief jonge leeftijd optreden, wat betekent dat wat we doen als jongvolwassenen invloed kan hebben op het verloop van onze cognitieve veroudering', zegt Oosterman. 'Verder onderzoek ik hoe en wanneer we kunnen – of moeten – ingrijpen om het cognitief functioneren te stimuleren, bijvoorbeeld via cognitieve training, en hoe we dit kunnen inzetten om het dagelijks functioneren te optimaliseren.'
'Om antwoord te krijgen op de vraag wat voor wie op welke leeftijd het best werkt, wil ik de verschillen in cognitieve achteruitgang tussen mensen in kaart brengen en onderzoek doen naar de mogelijke oorzaken. Zo kan ik interventies op maat ontwikkelen waarmee cognitieve achteruitgang kan worden uitgesteld en/of afgeremd.'
Over Joukje Oosterman
Joukje Oosterman (Amsterdam, 1979) behaalde in 2002 haar master Psychologie aan de Universiteit Utrecht. In 2007 promoveerde ze aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De titel van haar scriptie was 'Aging Matters. White matter and age-related conditions: a focus on cognition, pain, and the rest-activity rhythm’.
Van 2007 tot 2008 werkte ze als universitair docent aan de Universiteit Utrecht. Ze zette haar academische loopbaan vervolgens voort aan de Radboud Universiteit, waar ze in 2020 werd benoemd tot universitair hoofddocent. Oosterman is als medeaanvrager ook betrokken bij het project 'Maintaining Optimal Cognitive function in Ageing', dat in 2020 financiering ontving van NWO. Sinds 2021 is ze tevens afdelingsvoorzitter van de groep Neuro- en Revalidatiepsychologie binnen het Donders Instituut.