De Radboud Universiteit is de tweede brede universiteit van Nederland volgens de Keuzegids Universiteiten. In deze lijst eindigen we met een half puntje verschil nét na de eerste plek.
De Keuzegids Universiteiten is een onafhankelijke gids die jaarlijks de bacheloropleidingen en universiteiten beoordeelt. De Keuzegids baseert zich voor haar oordeel grotendeels op de resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE). Punten waarop gemeten wordt, zijn onder andere inhoudelijke kwaliteit, docenten, toetsing, voorbereiding loopbaan en sfeer. Door de vernieuwde opzet van de NSE zijn de beoordelingsthema’s anders dan in de voorgaande jaren. De nieuwe ranking en beoordelingen zijn daardoor niet een-op-een vergelijkbaar met voorgaande jaren.
Topopleiding
Zes bacheloropleidingen van de Radboud Universiteit krijgen vanwege hun hoge score het predicaat 'topopleiding'. Dat betekent volgens de Keuzegids dat ze 'tot de top van het Nederlands wetenschappelijk onderwijs behoren'.
- Biomedische wetenschappen
- Geneeskunde
- Nederlandse Taal en Cultuur
- Pedagogische Wetenschappen van primair onderwijs
- Romaanse Talen en Culturen
- Tandheelkunde
Eerste plaats
Acht bacheloropleidingen van de Radboud Universiteit staan op de eerste plaats in hun vakgebied:
- Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie
- Nederlandse Taal en Cultuur (ook topopleiding)
- Notarieel Recht
- Pedagogische Wetenschappen van primair onderwijs (ook topopleiding)
- Politicologie
- Rechtsgeleerdheid
- Romaanse Talen en Culturen (ook topopleiding)
- Tandheelkunde (ook topopleiding)
De resultaten zijn te raadplegen op de website van de Keuzegids Universiteiten 2022. Vanaf de campus heeft iedereen toegang, vanuit huis ook mits je verbinding maakt met eduVPN.
Wat is een brede universiteit?
Nederland telt 14 universiteiten (verenigd in de VSNU). Daarvan worden er 6 aangeduid als 'brede, klassieke universiteiten', omdat daar zowel alfa- als bètawetenschappen (inclusief medisch) en sociale wetenschappen vertegenwoordigd zijn. Behalve de Radboud Universiteit gaat het om de Rijksuniversiteit Groningen, de universiteiten van Leiden, Utrecht en Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam.