Bert van den Brink nieuwe decaan Faculteit der Filosofie Theologie en Religiewetenschappen
Bert van den Brink wordt per 1 juli 2025 de nieuwe decaan van de Faculteit der Filosofie Theologie en Religiewetenschappen. Hij volgt de huidige decaan Heleen Murre-van den Berg op.
Slimmer trainen, veiliger werken: politietraining onder de loep
Trainingen voor politieagenten en militairen richten zich vaak op uitzonderlijke situaties – de zogeheten ‘split second’ waarin alles beslist wordt. Maar in de praktijk bereidt hen dat onvoldoende voor op het dagelijkse werk.
Radboud Universiteit op Lowlands: reactiesnelheid na een kopje koffie
Onderzoekers van de Radboud Universiteit gaan samen wetenschappers van het Radboudumc op Lowlands Science dit jaar meten of jij een echte cafeïnecrusher bent.
Vakantie! – Denk ook aan je digitale veiligheid
De vakantie komt eraan! Om te ontspannen,laat je je werkspullen thuis. Dit is niet alleen goed voor je rust, maar ook voor je digitale veiligheid. Kan dit niet? Gebruik ze veilig en geef cybercriminelen geen kans om in je apparaten te neuzen.
NS-stakingen juni 2025
In juni rijden er op verschillende dagen geen of minder NS-treinen door stakingen van NS-personeel. Dit kan invloed hebben op jouw reis naar de campus.
Geplande actiedag tegen bezuinigingen gaat niet door vanwege NS-staking
De actiedag tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs gaat niet door vanwege een geplande NS-staking. Door de NS-staking rijden er landelijk geen NS-treinen.
Zelflerend neuraal netwerk kraakt iconische zwarte gaten
Een team astronomen onder leiding van Michael Janssen (Radboud Universiteit) voorspelt dat het zwarte gat in het centrum van onze Melkweg bijna op topsnelheid draait.
Ontwikkelingen demonstraties op de campus
In dit actuele overzicht vind je de laatste ontwikkelingen rondom de demonstraties op de campus van de Radboud Universiteit. De laatste update staat bovenaan.
1,2 miljoen euro voor onderzoeksproject SPINES om infrastructuur te versterken
Wegen, het elektriciteitsnet, drinkwater: de Nederlandse infrastructuur piept en kraakt. Het aanbod kan de vraag nauwelijks bijbenen maar blijft dat wel proberen. Kan het ook anders? Die vraag staat centraal in het onderzoeksproject SPINES.
Onderzoek naar studentenwelzijn: 'veel gaat goed, maar ook punten van zorg’
Met het merendeel van de studenten gaat het goed, blijkt uit het onderzoek 'Healthy Student Life', maar er zijn onder sommige studenten ook zorgwekkende signalen: stress- en depressieve klachten, cannabisgebruik en problematisch internetgebruik.
‘Methaanuitstoot bij reinigen drinkwater kan met 50% omlaag’
Het wordt steeds lastiger om voldoende drinkwater te produceren en tijdens dat proces komt ook nog eens een heleboel methaan vrij. Microbioloog Alje Boersma van de Radboud Universitet onderzocht hoe we drinkwater efficiënter kunnen reinigen.
Diversiteitswerk vereist meer dan een plan en goede bedoelingen
Veel organisaties proberen met diversiteitswerk ongelijkheden op de werkvloer te verminderen, maar het effectief doorvoeren van verandering blijft lastig. Dat blijkt uit onderzoek van Nina van Douwen, die 5 juni promoveert.
Eerste resultaten Nationale Studenten Enquête 2025 bekend
De eerste resultaten van de Nationale Studenten Enquête 2025 zijn bekend. Radboudstudenten zijn wederom in grote mate tevreden. De studielast wordt iets beter beoordeeld dan voorgaande jaren, maar blijft wel een aandachtspunt.
Nieuw onderzoek brengt misbruik van privacy door Meta en Yandex aan het licht
Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van onderzoekers van de Radboud Universiteit en IMDEA Networks heeft een mogelijk privacyprobleem ontdekt waarbij Meta en Yandex permanente identificatiegegevens koppelen aan browsegeschiedenis.
Reactie op val kabinet-Schoof
Met het nieuws dat coalitiepartij PVV zich uit het kabinet-Schoof trekt en het kabinet is gevallen, rijst de begrijpelijke vraag of de bezuinigingen in het Hoger Onderwijs daarmee van tafel zijn. Dat is helaas niet het geval.
Volendamse straatnaam wordt aangepast naar aanleiding van onderzoek naar gemeentebestuur in oorlogstijd
Radboud-historici deden ruim vier jaar onderzoek naar het handelen van gemeentebestuurders tijdens en vlak na de oorlog. Dat leidde in Volendam zelfs tot een nieuwe straatnaam. ‘Deze burgemeester verdient geen eerbetoon.’
Waarom je als organisatie in instabiele tijden ook naar je eigen mensen moet luisteren
Organisaties die zich succesvol willen aanpassen aan een snel, sterk veranderende omgeving doen er goed aan om kennis te gebruiken van hun eigen medewerkers. Dat blijkt uit onderzoek van Mirjam Goudsmit, onderzoeker in strategisch management.
Update Optimalisatie bedrijfsvoering: volgende deep-dives van start
Vanaf mei starten drie nieuwe bedrijfsvoeringskolommen met deep-dives om besparingspotentiëel te onderzoeken. Het gaat om de kolommen: Huisvesting & Facilitair, Financiën & Control en Marketing & Communicatie.
Wat er zit in de ruimte tussen de sterren: in ieder geval ruimtemolecuul CH3+
De ruimte tussen de sterren wemelt van de bijzondere moleculen: inmiddels zijn er al meer dan 300 verschillende soorten ontdekt. Scheikundige Kim Steenbakkers onderzocht voor haar proefschrift een aantal moleculen hier op aarde.
Opgeruimd de zomer in!
Het hele jaar door verzamel je relatief makkelijk allerlei (digitale) gegevens. Dat geldt helaas niet voor het opruimen ervan: dat kost tijd en moeite. Daarom is (de aanloop naar) de zomer een goed moment om een (digitale) grote schoonmaak te houden.