Beste Universiteit tweede plaats Keuzegids 2023
Beste Universiteit tweede plaats Keuzegids 2023

Keuzegids 2023: Radboud opnieuw tweede brede universiteit

De Radboud Universiteit is, net als vorig jaar, de tweede brede universiteit van Nederland volgens de Keuzegids Universiteiten. In deze lijst eindigen we met één punt verschil nét na de eerste plek.

De Keuzegids Universiteiten is een onafhankelijke gids die jaarlijks de bacheloropleidingen en universiteiten beoordeelt. De Keuzegids baseert zich voor haar oordeel grotendeels op de resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE). Punten waarop gemeten wordt, zijn onder andere inhoudelijke kwaliteit, docenten, toetsing, voorbereiding loopbaan en sfeer.

Topopleiding

Vier bacheloropleidingen van de Radboud Universiteit krijgen vanwege hun hoge score het predicaat 'topopleiding'. Dat betekent volgens de Keuzegids dat ze 'tot de top van het Nederlands wetenschappelijk onderwijs behoren'.

Het predicaat Topopleiding (totaalscore 75 en meer) is voor:

Eerste plaats in hun vakgebied

Zeven bacheloropleidingen van de Radboud Universiteit staan op de eerste plaats in hun vakgebied:

De resultaten zijn te raadplegen op de website van de Keuzegids Universiteiten 2023. Vanaf de campus heeft iedereen toegang, vanuit huis ook mits je verbinding maakt met eduVPN.

Wat is een brede universiteit?

Nederland telt 14 universiteiten (verenigd in de Universiteiten van Nederland, UNL). Daarvan worden er 6 aangeduid als 'brede, klassieke universiteiten', omdat daar zowel alfa- als bètawetenschappen (inclusief medisch) en sociale wetenschappen vertegenwoordigd zijn. Behalve de Radboud Universiteit gaat het om de Rijksuniversiteit Groningen, de universiteiten van Leiden, Utrecht en Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam.