Zegel van de keuzegids voor de tweede plaats beste brede universiteit
Zegel van de keuzegids voor de tweede plaats beste brede universiteit

Keuzegids: Radboud wederom tweede brede universiteit

De Radboud Universiteit is, voor het derde jaar op rij, de tweede brede universiteit van Nederland volgens de Keuzegids Universiteiten. Er zijn dit jaar meer topopleidingen aan de Radboud Universiteit en ook het aantal bacheloropleidingen dat is beoordeeld als beste binnen het vakgebied is gestegen.

De Keuzegids Universiteiten is een onafhankelijke gids die jaarlijks universiteiten en hun bacheloropleidingen beoordeelt. De Keuzegids baseert zich voor haar oordeel grotendeels op de resultaten van de Nationale Studenten Enquête. Punten waarop gemeten wordt, zijn onder andere inhoudelijke kwaliteit, docenten, toetsing, voorbereiding op de loopbaan en sfeer. 

Topopleidingen 

Zes bacheloropleidingen van de Radboud Universiteit krijgen vanwege hun hoge score (75 punten of meer) het predicaat 'topopleiding'. Vorig jaar waren dat er nog vier. Volgens de Keuzegids betekent dit dat deze opleidingen 'tot de top van het Nederlands wetenschappelijk onderwijs behoren'. 

Eerste plaats in hun vakgebied

Daarnaast staan er acht bacheloropleidingen op de eerste plaats in hun vakgebied.  Vorig jaar waren dat er zes. De bacheloropleidingen die dit jaar op de eerste plaats staan, zijn:

De volledige resultaten zijn terug te vinden op de website van de Keuzegids Universiteiten 2024. Vanaf de campus heeft iedereen toegang. Vanuit huis moet je eerst verbinding maken met eduVPN om de resultaten in te zien. 

Wat is een brede universiteit? 

Nederland telt veertien universiteiten (verenigd in de Universiteiten van Nederland, UNL). Daarvan worden er zes aangeduid als 'brede, klassieke universiteiten', omdat daar zowel alfa- als bètawetenschappen (inclusief medisch) en sociale wetenschappen vertegenwoordigd zijn. Behalve de Radboud Universiteit gaat het om de Rijksuniversiteit Groningen, de Vrije Universiteit Amsterdam en de universiteiten van Leiden, Utrecht en Amsterdam.