Kevin van der Pol
Kevin van der Pol

Kevin van der Pol aan het woord

Kevin van der Pol is leraar Nederlands op het Lorentz Lyceum in Arnhem. Daarnaast is hij ICT-innovator binnen de overkoepelende scholengemeenschap, Stichting Quadraam. Sinds november 2022 werkt Kevin bovendien als Teacher in Residence (TiR) bij NOLAI en zet hij zich in voor de directe verbinding tussen de onderwijspraktijk en het wetenschappelijk onderzoek.

"Ik ben altijd bezig om mijn lessen te innoveren en ICT mee te brengen in het klaslokaal. Zo ben ik ook begonnen met het gebruiken van AI in mijn lessen. Al gauw was ik daar zo enthousiast over, dat ik er meer mee wilde doen. Zo ben ik bij NOLAI terechtgekomen." En Kevins enthousiasme werkt aanstekelijk, ziet hij bij zowel leerlingen als collega’s. Kevin: “Ik wil collega’s graag laten zien dat het echt wat kan opleveren, in hun eigen werk maar ook in het leerproces van leerlingen. Ik werk eigenlijk bijna elke les met generatieve AI. De leerlingen vinden het superleuk, en het scheelt me veel tijd.”

Unieke positie

De wetenschap aan de ene kant, en de dagelijkse onderwijspraktijk aan de andere kant: te vaak zijn het twee verschillende werelden. NOLAI’s Teachers in Residence zorgen voor de verbinding tussen de onderwijspraktijk en de onderzoeksprojecten. Kevin: “Aan de ene kant neem ik heel veel informatie en kennis vanuit NOLAI mee naar school, waardoor ik een diepgaande theoretische basis heb voor mijn lessen. Aan de andere kant neem ik heel veel praktijkvoorbeelden en onderwijservaring mee naar NOLAI. Die inbreng is enorm zinvol.”

NOLAI teacher in residence, Kevin van der Pol

Het voelt uniek om direct de koppeling te kunnen maken met de praktijk.

Het verschil maken

Vaak duurt het lang voordat de resultaten uit wetenschappelijk onderzoek in de praktijk geïmplementeerd kunnen worden. Zeker als het gaat om snel ontwikkelende technieken zoals AI. “Dat is het mooie van de projecten van NOLAI. Terwijl we prototypes ontwerpen en bouwen, gaan we ze ook al inzetten. Dat proces, die samenwerking zorgt ervoor dat we de prototypes direct kunnen implementeren als ze af zijn. En de weg naar het prototype doet ook al heel veel in de klas, want binnen scholen wordt daar al heel veel van geleerd. Dus ook al weten we nog niet wat de opbrengst zal zijn, er is altijd een effect. En dat maakt het echt magisch.”

Focus op Ethiek

Al NOLAI’s Teachers in Residence zijn ook aangesloten bij een focusgebied. Voor Kevin is dat het focusgebied Ethiek. “Daar heb ik bewust voor gekozen. In eerste instantie maakte ik me namelijk ook wel een beetje zorgen over de inzet van AI in het onderwijs. Waar zou het heengaan, en ging het niet te ver? Door de focusgroep Ethiek ben ik minder bang geworden voor AI. Ik heb handvatten gekregen voor het beoordelen van AI-toepassingen, ik heb gezien waar de risico’s in zitten en welke overwegingen we kunnen maken bij de inzet van AI. En ik vind het mooi dat er in zo’n nieuw gebied als de ethiek van AI in onderwijs mensen zitten die daar heel veel verstand van hebben.”

Iets voor jou?

Ben jij leraar in speciaal, basis of voortgezet onderwijs en net als Kevin op zoek naar verdieping van je vak? Lees dan vooral hier even verder!

Nationaal Onderwijslab AI

Blijf op de hoogte

Wil je niks missen over de activiteiten van NOLAI? We sturen je graag geregeld een bericht over het laatste nieuws, bijeenkomsten, concepten, producten en meer.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Nationaal Onderwijslab AI (NOLAI)
Thema
Kunstmatige intelligentie