Charikleia en Dimitris met Babel-beer.
Charikleia en Dimitris met Babel-beer.

Kick-off co-creatieproject 'Babel-beer voor jonge meertalige kinderen'

Wanneer leerlingen de taal van hun klasgenootjes en leraren niet spreken, kunnen zij zich verloren voelen. Een betere communicatie verbetert hun welbevinden. De Babel-beer wordt daarom ontwikkeld als een slim en vertrouwd maatje, om kleuters te helpen bij het communiceren met hun klasgenoten en hun leerkracht. Zo vinden meertalige jonge kinderen een betere aansluiting bij hun klas.

Door omstandigheden kwamen de projectleden van ‘Babel-beer voor jonge meertalige kinderen’ niet fysiek, maar online bijeen. Dat drukte het enthousiasme bij de kick-off op 10 oktober niet, want de stemming werd verwoord als: “Geen vragen voor nu, vooral veel zin om te beginnen!”

 

Welbevinden belangrijkst

Lekker in je vel zitten is een belangrijke voorwaarde om goed te kunnen leren. Ruim voor de start van dit project was iedereen het hierover eens, vertelt co-creatiemanager bij NOLAI Annelies Wiggers: “Het is leuk om vanaf het begin betrokken te zijn geweest en ik herinner me nog goed dat ik de vraag ophaalde tijdens een vraagarticulatiesessie bij de PO-raad. Hierbij was ook de bestuurder van Stichting Spaarnesant aanwezig en hij kwam met het dilemma: ‘Stel je nou voor dat je kleuter bent en je spreekt de taal van de klas niet. Dan voel je je toch verloren?’ We waren het erover eens dat het welbevinden van een kind het belangrijkste is, pas dan kan je verder leren.”

Babel-beer gepresenteerd tijdens Oratie prof. dr. Inge Molenaar.

Deze maand kon het project eindelijk van start. Twee scholen van Stichting Spaarnesant in Haarlem, de Universiteit Utrecht, Hogeschool iPabo en NOLAI ontwikkelen hierin een slimme knuffelbeer. “Als kinderen de taal van hun omgeving niet spreken, hebben zij minder klasgenoten om verbinding mee te zoeken. Pas vanaf groep 3 worden aparte taalklassen georganiseerd en voor de jongere kinderen is er minder ondersteuning op maat beschikbaar. Het enthousiasme tijdens de kick-off voor dit hulpmiddel was daarom ook enorm.”

Match

Babel-beer kent een voorgeschiedenis in het zuiden van Europa. In een informeel overleg ontdekte Annelies het verhaal van Charikleia Sparou, junior onderzoeker bij het Adaptive Learning Lab en collega bij NOLAI. Tijdens haar studie ontwikkelde zij een knuffelbeer als middel om te communiceren met kinderen in een vluchtelingenkamp in Griekenland. “Het was een mooie match”, vertelt Annelies. “Babel-beer zien we als een manier om de interactie te bevorderen door zinnetjes te vertalen die de leerlingen inspreken. Het is een tastbaar voorbeeld, waarbij iedereen ziet dat het echt een oplossing kan zijn bij dit probleem.”

Nulmeting

Kleuters vinden het vaak moeilijk om hun emoties te verwoorden en het is nog moeilijker om dit in een andere taal te doen, vertelt Annelies. “Onderzoekers starten met observeren om een beeld te krijgen van hoe het nu gaat. Zij kijken in welke situatie taal een struikelblok vormt, en welke kinderen er het meest last van hebben. Je kunt dit zien als een nulmeting. Daarna proberen we Babel-beer uit in de klas. We kijken hoe de beer omgaat met achtergrondgeluiden, hoe de dynamiek in de klas verandert en hoe leerkrachten de tool inzetten en hoe zij hun onderwijs er mee kunnen versterken.”

"Hele kundige leraren die een mooie rol gaan spelen in dit co-creatieproces."

Projectleider Rianne van den Berghe, associate lector Onderwijs & (leer)technologie Hogeschool iPabo, kijkt tevreden terug op de kick-off. “Ik merkte bij iedereen veel zin om ermee aan de slag te gaan. Aan de ene kant gingen de leraren er heel open in en aan de andere kant brachten ze al veel ervaring rondom meertaligheid mee. Zo werken zij al met visuele middelen en besteden zij veel aandacht aan veiligheid. Er waren al goede ideeën om ons te richten op hoe je kinderen kunt stimuleren om te spreken, of op het uitbreiden van de woordenschat. Al met al hele kundige leraren die een mooie rol gaan spelen in dit co-creatieproces.”

Nationaal Onderwijslab AI

Blijf op de hoogte

Wil je niks missen over de activiteiten van NOLAI? We sturen je graag geregeld een bericht over het laatste nieuws, bijeenkomsten, concepten, producten en meer.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Nationaal Onderwijslab AI (NOLAI)
Thema
Kunstmatige intelligentie, Onderwijs