Teacher in Residenct Kilian Geryszewski
Teacher in Residenct Kilian Geryszewski

Kilian Geryszewski aan het woord

Kilian Geryszewski is leraar in het basisonderwijs. Twee dagen per week staat hij voor groep twee van een Haagse basisschool. Sinds september 2022 werkt hij bovendien als Teacher in Residence (TiR) bij NOLAI. Met zijn voeten in de klei en zijn neus in de boeken: dit is wat het inhoudt om Teacher in Residence te zijn bij NOLAI.

“Ik wilde parttime iets doen naast mijn werk in het onderwijs. Ik sta heel graag voor de klas, maar ik wil ook altijd op een ander niveau of op een andere manier bezig zijn. NOLAI zocht op dat moment Teachers in Residence voor 2 dagen per week, om te werken aan projecten rondom AI in onderwijs. De verdeling is wat mij betreft perfect: 3 dagen per week op school, waarvan 2 voor de klas, en 2 dagen bij NOLAI.” 

Kilian Geryszewski

Dat ik zelf daadwerkelijk voor de klas sta, maakt echt het verschil.

Unieke positie 

De wetenschap aan de ene kant, en de dagelijkse onderwijspraktijk aan de andere kant: vaak zijn het echt twee verschillende werelden. NOLAI’s Teachers in Residence zorgen voor de verbinding tussen de onderwijspraktijk en de onderzoeksprojecten. Kilian: “Die link moet sterker worden. Er moet meer over AI gepraat worden in het onderwijs. AI staat nog in de kinderschoenen. Leraren krijgen het wel mee in de media, en misschien gebruiken ze al wat tools zoals ChatGPT of slimme oefensoftware. Maar welke kansen en risico's AI in onderwijs biedt, daar zijn ze nog niet mee bezig.” 

Het verschil maken 

Kennis van de onderwijspraktijk is onmisbaar bij NOLAI. Teachers in Residence vormen de schakel tussen onderwijs en lab. Een van hun taken is het ophalen van vragen over AI uit het onderwijs. Kilian: “Dat ik zelf daadwerkelijk voor de klas sta, maakt echt het verschil. De wetenschap wordt geïnformeerd vanuit de klas, maar daar zit wel wat vertraging in. Wat er in mijn klas gebeurt, is gewoon live. En ik kan ook altijd bij collega’s binnenlopen en kijken hoe zij iets aanpakken. Welke tools zetten zij in, hoe ervaren zij het beleid vanuit de politiek, en welke ondersteuning missen ze?” 

Nationaal Onderwijslab AI

Over NOLAI 

NOLAI is het Nationaal Onderwijslab AI. Gefinancierd door de rijksoverheid werken wetenschappers en bedrijven van 2022 tot 2032 samen met het po, vo en so aan slimme technologie in de klas. NOLAI bestaat uit ca 50 medewerkers in 4 teams met ieder hun specialiteit en expertise. De focus ligt op wetenschap, co-creatie, innovatie, en bedrijfsvoering. 

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van NOLAI?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Nationaal Onderwijslab AI (NOLAI)
Thema
Kunstmatige intelligentie