KNAW Early Career Award voor Janric van Rookhuijzen

Twaalf jonge onderzoekers uit alle domeinen van de wetenschap krijgen een KNAW Early Career Award. De prijs, die jaarlijks wordt uitgereikt, bestaat uit een bedrag van 15.000 euro en een kunstwerk. Janric van Rookhuijzen, vanaf 1 december postdoctoraal onderzoeker bij het Radboud Institute for Culture & History (RICH), is een van de laureaten.

De KNAW Early Career Award is bedoeld voor onderzoekers in Nederland die aan het begin van hun carrière staan en die vernieuwende, originele ideeën hebben. Een van de laureaten dit jaar is Janric van Rookhuijzen, postdoctoraal onderzoeker klassieke archeologie.Van Rookhuijzen: 'Ik ben zeer verguld met deze erkenning van mijn onderzoek. De prijs is een aanmoediging voor mezelf en andere jonge onderzoekers om de fascinerende wereld van de oudheid te blijven ontdekken.’

Van Rookhuijzen laat met innovatief onderzoek van historische en archeologische bronnen zien dat de wereldberoemde tempels op de Akropolis mogelijk andere functies en namen hadden dan voorheen gedacht. Wat wij kennen als het Parthenon (‘Maagdenhuis’) werd door de oude Grieken zelf bijvoorbeeld het Hekatompedon (‘Tempel van 100 voet’) genoemd. Hij onderzoekt de Akropolis ook als monumentaal symbool van Griekenland, Europa en wat de ‘westerse beschaving’ wordt genoemd. Het blijkt dat die status verbonden is met negatieve stereotyperingen van oosterse volkeren zoals de Perzen en de Turken.

De KNAW Early Career Award bestaat uit een geldbedrag van 15.000 euro. Dit bedrag mag naar eigen inzicht worden besteed aan de onderzoekscarrière. Van Rookhuijzen ontvangt ook het kunstobject Extended Jewellery van Laura Klinkenberg (1992). De KNAW Early Career Award wordt op 14 februari 2023 uitgereikt bij de KNAW.

Lees hier het hele KNAW-bericht, inclusief informatie over de andere elf laureaten.

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Faculteit der Letteren