Ashley Terlouw ontvangt een koninklijke onderscheiding
Ashley Terlouw ontvangt een koninklijke onderscheiding

Koninklijke onderscheiding voor hoogleraar Rechtssociologie Ashley Terlouw

Op vrijdag 26 april is hoogleraar Rechtssociologie Ashley Terlouw gedecoreerd vanwege haar uitzonderlijke wetenschappelijke en maatschappelijke verdiensten. Decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid Roel Schutgens is zeer verguld met deze onderscheiding voor zijn collega: “Ashley Terlouw is een gerenommeerde wetenschapper die haar wetenschappelijke expertise op het terrein van rechtssociologie en migratierecht zeer actief inzet voor maatschappelijk belangrijke onderwerpen.”

Onderzoek en onderwijs

Ashley Terlouw is vanaf 1 september 2001 in dienst van de Radboud Universiteit. Zij startte als promovenda en universitair docent bij het Centrum voor Migratierecht en promoveerde in 2003. In 2009 sprak ze haar inaugurele rede getiteld ‘Angst en Regelgeving’ uit na haar benoeming tot hoogleraar Rechtssociologie aan deze universiteit. In deze functie is zij tevens voorzitter van de vaksectie Rechtssociologie en Migratierecht. Onder haar verantwoordelijkheid valt ook het Centrum voor Migratierecht. Sinds 1 mei 2020 is zij bovendien voorzitter van het Onderzoekscentrum voor Staat en Recht. Op 1 juli 2022 werd zij benoemd tot lid van de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme

Naast haar vele publicaties door de jaren heen op het gebied van gelijke behandeling, conflictoplossing en migratierecht, blijft Terlouw actief in het verrichten van onderzoek naar discriminatie op grond van ras, nationaliteit en religie. Ze heeft bijzondere interesse in normconflicten, discretie en burgerlijke en administratieve ongehoorzaamheid. Zij begeleidt promotieonderzoeken naar onder meer waarheidsvinding in asielzaken, de wijze waarop rechters omgaan met het belang van het kind en externalisering van het EU migratiebeleid. 

Grote persoonlijke inzet

Decaan Schutgens kent Terlouw als een bevlogen persoon die van nature haar collegae enthousiasmeert en inspireert en die absoluut meer inzet en betrokkenheid toont dan je van een hoogleraar mag verwachten. “Het is eigenlijk teveel om op te noemen, wat Ashley allemaal doet om haar kwaliteiten, kennis en ervaring in te zetten voor het maatschappelijk belang. Zij heeft een missie om onderwerpen als discriminatie, racisme en (vreemdelingen)recht bij iedereen hoog op de agenda te zetten en gelijkwaardigheid voor allen na te streven. Met haar staat van dienst maakt zij het verschil in een soms verdeelde maatschappij. Daar kunnen wij allemaal een voorbeeld aan nemen. Hoewel Ashley persoonlijk zich natuurlijk siert door bescheidenheid – als leidinggevende weet zij ook altijd de mensen om haar heen in het zonnetje te zetten – zijn wij vanuit de universiteit natuurlijk apetrots dat Ashley nu zelf deze zeer verdiende publieke waardering krijgt voor haar academische en maatschappelijke verdiensten.”

De koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau is vanochtend, 26 april 2024, aan Ashley Terlouw uitgereikt, door Renske Helmer-Englebert, de burgemeester van Wijchen, Terlouws woonplaats. Het College van Bestuur spreekt vanmiddag om 15.00 uur in de Aula de gedecoreerden van de Radboud Universiteit toe op de receptie voor familieleden, vrienden en collega’s.