Radboud Sounds - Marijke en TRIFID
Radboud Sounds - Marijke en TRIFID

Kosmische jazz

Er is geen geluid in de ruimte. Er is immers geen lucht daarboven, dus niets waar geluidsgolven doorheen kunnen reizen. Maar stel je voor dat de ruimte een plek was waar geluid kon bestaan. Als we de kosmische volumeknop konden opendraaien, wat zouden we dan horen? Hoe zou het klinken als een nieuwe ster wordt geboren, of twee kometen op elkaar botsen? En welke muziek maakt een supernova? Kom luisteren hoe jazztrio TRIFID en sterrenkundige Marijke Haverkorn muziek en het heelal samenbrengen.

22.20 - 23.00 | Rode Zaal

Jazz in de ruimte

Jazztrio TRIFID liet zich inspireren door de stilste plek die je je kunt voorstellen: het heelal. Ze maken een sfeervolle en intrigerende compositie met hun drie instrumenten: accordeon, vibrafoon en contrabas, en nemen de luisteraar mee op een reis vanaf de aarde door ons zonnestelsel en verder naar de interstellaire ruimte. Sterrenkundige Marijke Haverkorn is onze gids tijdens deze reis. Zij geeft toelichting bij de muziek die we horen, en legt uit hoe de gebeurtenissen die TRIFID in muziek geeft omgezet in hun werk gaan. Kom luisteren en laat je oren voor het eerst kennismaken met kosmische jazz.

De voertaal is Nederlands.

Over de spelers en spreker

TRIFID is een Nederlands jazztrio, en bestaat uit Rik Cornelissen (accordeon), Vincent Houdijk (vibrafoon) en Maciej Domaradzki (contrabas). Dit ongewone trio, vernoemd naar de wetenschappelijke term voor een energieveld in het universum, vindt zijn inspiratie in kosmische verschijnselen.

Marijke Haverkorn is hoogleraar Astrofysica aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar de cyclus van geboorte en dood van sterren in de Melkweg, waarbij ze in het bijzonder kijkt naar de rol van magneetvelden in het gas tussen de sterren. Ze hoopt een volledig maar gedetailleerd model van het magneetveld in de Melkweg te kunnen ontwikkelen.

Radboud Sounds

Dit programma is onderdeel van Radboud Sounds. Het festival over de wetenschap van muziek met lezingen, dans, livemuziek en meer op vrijdag 12 mei 2023, in Doornroosje, Nijmegen. Kom naar Radboud Sounds en vier samen met de Radboud Universiteit haar 100-jarig bestaan. Wetenschappers van de Radboud Universiteit laten vanuit verschillende disciplines hun licht schijnen op de wetenschap van muziek. Luister, dans, geniet en denk mee over het effect van muziek, stel je eigen programma samen en bekijk de wereld van muziek met andere ogen.

Contactinformatie

Wil je meer weten over het programma van Radboud Sounds, of heb je andere vragen of opmerkingen? Mail dan naar info [at] reflects.ru.nl

Organisatieonderdeel
Radboud Reflects