Portet Léon de Bruin
Portet Léon de Bruin

Léon de Bruin benoemd tot hoogleraar Cognitieve Diversiteit

Léon de Bruin is per 1 april 2024 benoemd tot hoogleraar Cognitieve Diversiteit aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen.

Het onderzoek van De Bruin richt zich op de invloed van sociaal-culturele normen op cognitief functioneren. ‘Het uitgangspunt is dat cognitief functioneren een relationeel begrip is dat niet alleen begrepen kan worden in termen van de psychologische en neurobiologische vermogens van een persoon.’ De hoogleraar wil de gangbare veronderstellingen over wat normaal en abnormaal functioneren is aan de kaak stellen. ‘Ik wil erkenning en waardering creëren van het perspectief van een neurodivergent persoon. Ik denk dat hier voor universiteiten een belangrijke opdracht ligt. Daarnaast richt ik me op praktische vragen, zoals de inrichting van de onderwijsomgeving en het bevorderen van studentparticipatie.’ 

Over Léon de Bruin

Léon de Bruin (Nijkerk, 1979) studeerde Filosofie en Psychologie aan de VU Amsterdam en de Universiteit Leiden. Hij promoveerde cum laude in de filosofie aan de Universiteit Leiden met een interdisciplinair onderzoek naar de belichaming en situering van sociale cognitie. Daarna werd hij postdoc aan de Ruhr-universiteit van Bochum. In september 2012 begon hij als universitair docent filosofie van cognitie en taal aan de Radboud Universiteit, waar hij nu hoogleraar is.