Lifeport Welcome Center opening 19 september
Lifeport Welcome Center opening 19 september

Lifeport Welcome Center voor internationale kenniswerkers en studenten officieel van start

Internationale kenniswerkers en studenten - en hun werkgevers en kennisinstellingen - kunnen voortaan op de campus van Radboud Universiteit terecht bij één loket voor hulp bij alle zaken die geregeld moeten worden voor een goed verblijf in de regio. Het Lifeport Welcome Center in Huize Heyendael werd op 19 september officieel geopend.

Het Lifeport Welcome Center (LWC) wordt bemenst door medewerkers van Radboud Universiteit.  In oktober zullen medewerkers van gemeente Nijmegen aansluiten in Huize Heyendael en vanaf 1 januari 2023 zijn ook collega’s van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) op die locatie aan het werk. Samen verzorgen gemeente Nijmegen en IND vanaf dan een ‘one stop shop’ van overheidsdiensten op het terrein van inschrijving en verblijf.

Dienstverlening gaandeweg uitgebreider

Het Lifeport Welcome Center is één centraal punt waar internationale kenniswerkers, studenten, hun werkgevers en hun familieleden terecht kunnen voor overheidsdienstverlening (door gemeente en IND), private dienstverlening (zoals een welkomstprogramma en ‘family support’ programma) en sociale activiteiten. Zij ontvangen een welkomstpakket, informatie over bijvoorbeeld zorgverzekeringen, bankrekeningen en informatie over de aangifte voor de Nederlandse inkomstenbelasting.

Op termijn kunnen ook diensten worden aangeboden zoals ondersteuning bij het vinden van huisvesting, en diverse trainingen. Het Lifeport Welcome Center start voor in eerste instantie twee jaar, daarna zal een evaluatie plaatsvinden.

Wijnand Hemelaar, directeur van Lifeport Welcome Center en coördinator van Global Staff Services van Radboud Universiteit: ‘Voor de regio Arnhem-Nijmegen is dit een nieuw initiatief. We verwachten dat het een belangrijke bijdrage levert aan het naar de regio halen en behouden van internationaal talent.’

Regionaal initiatief

Lifeport Welcome Center is een initiatief is van The Economic Board, provincie Gelderland en gemeente Nijmegen vanuit de regionale wens meer internationaal talent aan te trekken én te behouden voor de regio. Het project wordt gefinancierd door Radboud Universiteit, Provincie Gelderland, Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN), The Economic Board en een aantal private partijen die tegen betaling dienstverlening aanbieden (banken, verzekeraars, makelaars en dergelijke). Daarnaast dragen bedrijven en instellingen in de regio bij door tegen betaling gebruik te maken van de dienstverlening van het Welcome Center. Daniël Wigboldus, voorzitter van het college van bestuur van Radboud Universiteit en tevens lid van The Economic Board: ‘Op de Radboud-campus vinden we het belangrijk om samen met gemeente Nijmegen, de provincie, IND, HAN en alle andere Lifeport-partners de handen ineen te slaan om het benodigde internationale talent naar de regio te halen én te behouden.’

Naast het Lifeport Welcome Center @Radboud University zullen op termijn mogelijk meer locaties in de regio Nijmegen-Arnhem-Wageningen worden geopend om internationaal talent te ontvangen. Ook werkt Lifeport Welcome Center nauw samen met het Welcome Center Food Valley in Wageningen om kennis te delen en gezamenlijke programma’s te ontwikkelen zodat de hele regio bediend wordt.

Contactinformatie

Meer informatie over het Lifeport Welcome Center vind je op www.thelifenet.eu 
Je bereikt het Lifeport Welcome Center via info [at] lifeportwelcomecenter.nl (info[at]lifeportwelcomecenter[dot]nl)