Het komt niet vaak voor dat de orde wordt uitgereikt aan een Nederlander; slechts een handjevol collega’s gingen haar de afgelopen jaren voor. Maaike Koffeman voelde zich dan ook beduusd en vereerd toen M. François Alabrune, ambassadeur van Frankrijk, bekendmaakte dat ze de onderscheiding zal ontvangen. Ze werd voorgedragen door een aantal collega’s, vanwege haar omvangrijke carrière en tomeloze inzet om de Franse taal opnieuw op de kaart te zetten in Nederland.
Steun in de rug
Al jarenlang heeft Koffeman als missie om een brug te slaan tussen de wetenschap, het voortgezet onderwijs en de maatschappij. Ze ervaart de benoeming als een steun in de rug voor de universitaire opleidingen Frans, in het bijzonder die van Nijmegen. Die verkeren in zwaar weer omdat nog maar weinig jongeren kiezen voor een studie Frans, iets wat volgens Koffeman te maken heeft met een imago-probleem. En dat is precies waar zij zich voor inzet. “Waarom zou het minder relevant, prestigieus of uitdagend zijn om je te specialiseren in taal en cultuur, als dat is waar jouw talenten en interesses liggen? Die gedachte is de fundamentele drijfveer achter mijn loopbaan en mijn motivatie om me met veel enthousiasme te blijven inzetten voor het Frans, en voor het talenonderwijs in het algemeen,” aldus Koffeman.
Initiatieven
Die drijfveer is goed terug te zien in de reeks initiatieven waar Koffeman de afgelopen jaren bij betrokken was. In 2013 richtte ze samen met collega Alicia Montoya het Kenniscentrum Frankrijk-Nederland op. Dit facultaire initiatief groeide uit tot een landelijk netwerk dat zich uitstrekte tot ver buiten de universitaire wereld: ook docenten in het voortgezet onderwijs, tolken en vertalers, journalisten en beleidsmakers meldden zich aan. Sinds 2021 is het KFN opgegaan in het Platform Frans, waar Koffeman voorzitter van is.
Als initiatiefnemer van de jaarlijkse Dag van de Franse Taal wist Koffeman docenten in het voortgezet onderwijs te activeren om de Franse taal op een positieve manier op de kaart te zetten. Onder de vlag van het Nationaal Platform voor de Talen ontwikkelde zij een landelijke campagne voor de universitaire talenstudies en als lid van het Meesterschapsteam Moderne Vreemde Talen draagt ze actief bij aan de vakvernieuwing in het voortgezet onderwijs. Ondertussen voert ze met de Visiegroep Buurtalen een actieve lobby bij OCW en bij het grote publiek om het belang van Frans en Duits te verdedigen, onder andere door het publiceren van een manifest. Daarnaast liet Koffeman de laatste jaren diverse keren haar stem horen in de media, om ook daar het belang van goed taalonderwijs – met de nadruk op zowel Frans als Duits - te benadrukken. Zo werd ze een boegbeeld voor het taalonderwijs.
De officiële plechtigheid vindt plaats op dinsdag 1 oktober 2024. Daaraan verbonden organiseert de Faculteit der Letteren die dag het symposium Taal als Kapitaal. Lees meer.