Annets succes
Want wie ben ik? Ik ben ook ‘maar’ een kinderboekenschrijver, denkt Annet Schaap vaak. Maar wel één met vele prijzen op haar naam. Lampje (2017) betekende haar debuut als kinderboekenschrijver. Dit werk werd bekroond met de Nienke van Hichtum-prijs, de Woutertje Pieterse Prijs, een Zilveren Griffel, de Gouden Griffel én de Belgische Boekenleeuw. Extra bijzonder: het was de eerste keer dat de Nienke van Hichtum-prijs werd toegekend aan een debuut. Lampje is wereldwijd al in meer dan 25 talen vertaald. Lampje verscheen niet alleen in boekvorm, maar er is ook een voorstelling over gemaakt en vanaf december verschijnt de televisieserie op NPO.
Een overweldigend succes dus voor Annet Schaap. Ze had al naam gemaakt als illustrator, maar schrijver zijn – en direct een succesvol schrijver - was nieuw voor haar. Zo ook de uitnodigingen voor de vele fancy feestjes vol glitter en glamour waar ze ‘ineens’ voor werd uitgenodigd. Annet Schaap: “Daar ben ik niet zo van.”
Van illustrator...
Ze is graag alleen. Daarom paste jarenlang de rol van illustrator goed bij haar. Jezelf al tekenend verschuilen achter bekende schrijvers als Jacques Vriens en Francine Oomen waar zij toen mee samenwerkte. Boek na boek werd een succes. Annets illustraties sierden de kaft en ook het handschrift van ‘Hoe overleef ik …’ is haar signatuur. Toch werd zij in de tijden van het overweldigend succes van de series relatief met rust gelaten. “’Voelt dat niet misplaatst?’, vroegen vrienden vaak. Nee hoor, antwoordde ik steevast. Ik vind het wel prettig zo.”
Waar ze wel te zien is en een veelgevraagd gast is, is de Kinderboekenweek. Dan sjeest ze van hot naar her: toneelstukken van haar werken uitvoeren, kinderen voorlezen, interviews voor de krant en lezingen geven aan volwassenen.
... naar Writer in Residence
Tijdens die drukke periode geeft ze als Writer in Residence elke donderdag les aan de Radboud Universiteit. Het thema van het korte verhaal: sprookjes. Een thema waar fantasie oneindig mag zijn. Sprookjes zien we ook terug in haar eigen oeuvre: recent nog met De Meisjes (2021). Of haar andere boek: De boom met het oor (2019). Waar haar inspiratie voor dat boek vandaan kwam? “Zelf liep ik in het bos en verbeeldde me hoe alle dieren naar een bepaalde boom gaan om daar even hun verhaal te kunnen doen. Ik putte ook inspiratie uit het feit dat we allemaal maar druk, druk, druk zijn. Zo ook ouders, terwijl kinderen graag willen vertellen hoe hun dag was.”
Zelf heeft ze een 13-jarige zoon, Jonas. Voor de oplettende lezer én kenner van de Hoe Overleef ik-serie: een bekende uit het oeuvre van Francine Oomen. “Dat klopt”, lacht ze. “Maar dat was wel toevallig. De oma van mijn Canadese man was een belangrijk persoon voor hem. Haar achternaam was Jonas. En gelukkig heeft Jacques er een leuk personage van gemaakt in de serie!”
Als ze lesgeeft, “wel even wennen hoor, de laatste keer was 20 jaar geleden aan de theaterschool”, ziet ze een paar potentiële schrijvers kennismaken met het korte verhaal. Zij die het echt willen. En dat is voor haar ook de sleutel tot schrijverssucces.
Ben je geïnteresseerd in de cursus 'Schrijven als een schrijver'? Elk jaar wordt de cursus gegeven door de op dat moment Writer in Residence. Het vak maakt onderdeel uit van de master Letterkunde. Je vindt meer informatie over deze opleiding via onderstaande button!