Marieke de Winkel
Marieke de Winkel

Marieke de Winkel benoemd tot bijzonder hoogleraar Toegepaste kunsten en kunstnijverheid

Dr. Marieke de Winkel is per 1 januari 2023 benoemd tot bijzonder hoogleraar Toegepaste kunsten en kunstnijverheid aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit. Deze leeropdracht is een samenwerking met de Ottema-Kingma Stichting.

De leeropdracht van De Winkel is de eerste op dit gebied in Nederland. De Ottema-Kingma Stichting wil hiermee de studie bevorderen van een belangrijk deel van haar collectie: textilia en kostuum. ‘Het onderwijs en onderzoek zal dusuitgaan van bestudering van het historische object (textiel, kostuum of schilderij) en het in de artistieke, intellectuele en sociaal-culturele context van zijn tijd te plaatsen,’ licht de Winkel toe.

‘Mijn aandachtsgebieden zijn onder andere zeventiende-eeuwse mode en stoffen, (regionale) identiteit, de rol en omvang van het textiele materiële bezit in primaire bronnen, kledingcultuur van hof en adel, textiel- en kledingterminologie, de rol van de vrouw bij het aankopen, onderhoud en bewaren van textiel en representatie en mode in portretten.’

Over Marieke de Winkel

De Winkel (1967, Renkum) studeerde Kunstgeschiedenis en Archeologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), en History of Dress aan het Courtauld Institute in Londen. Ze promoveerde in 2003 (cum laude) aan de UvA met een proefschrift getiteld ‘Fashion and Fancy: Dress and Meaning in Rembrandt's Paintings'. 

Sindsdien is de Winkel onder andere betrokken geweest bij het Rembrandt Research Project van de UvA als wetenschappelijk onderzoeker. Daarnaast is ze actief als zelfstandig onderzoeker, auteur en docent op het gebied van 17de-eeuwse schilderkunst (Rembrandt) en historische kleding en textiel. Ze ontving in 1995 de Jan van Gelderprijs, en in 2004 de Erasmusstudieprijs.