Marieke Fransen benoemd tot hoogleraar Positive Communication Science

Marieke Fransen is met ingang van 1 januari 2021 benoemd tot hoogleraar Positive Communication Science aan de Faculteit der Sociale wetenschappen van de Radboud Universiteit.

In haar onderzoek naar overtuigende communicatie richt Fransen zich met name op weerstand die mensen kunnen ervaren wanneer ze worden blootgesteld aan boodschappen zoals bijvoorbeeld reclame en gezondheidsboodschappen die hen moeten overtuigen om hun gedrag te veranderen.

Fransen: ‘Ik onderzoek waarom mensen weerstand ervaren bij dit soort overtuigende communicatie en hoe ze weerstand kunnen bieden. Wat kan de zender doen om weerstand te verminderen? Maar ook: hoe kun je kwetsbare mensen helpen weerstand te bieden tegen ongewenste overtuigende communicatie?’ Daarnaast onderzoekt Fransen voor onder andere ministeries hoe de communicatie rond financiële producten verbeterd kan worden.

Binnen haar nieuwe leerstoel gaat ze zich richten op de vraag hoe communicatie en (nieuwe) mediatoepassingen een positieve bijdrage kunnen leveren aan maatschappelijke uitdagingen zoals de klimaatcrisis, gezondheid en de schuldenproblematiek. ‘Denk bijvoorbeeld aan apps die gezond gedrag kunnen stimuleren of het gebruik van games om pro-sociaal gedrag te bevorderen.’

Over Marieke Fransen

Marieke Fransen benoemd tot hoogleraar Positive Communication Science
Marieke Fransen (Helmond, 1977) studeerde sociale psychologie aan de Radboud Universiteit. Ze promoveerde bij de afdeling communicatiewetenschap aan de Universiteit Twente op een proefschrift met de titel ‘Marketing communication and automatic consumer responses: A context dependency perspective’.

Vanaf 2008 werkte zij als universitair docent en later als universitair hoofddocent bij de Amsterdam School of Communication Research (ASCoR) aan de Universiteit van Amsterdam. Van 2012 tot 2015 zat ze in het bestuur van de Netherlands Flanders Communication Association (NeFCA) en van 2015 tot 2018 was ze hoofdredacteur voor het Tijdschrift van Communicatiewetenschap.

Meer weten? Neem contact op met

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.