In haar onderzoek kijkt Postma naar de implicaties van de subatomaire fysica voor de evolutie van het heelal, en vice versa. "Het nu gigantische heelal was minuscuul vlak na de oerknal, bijna 14 miljard jaar geleden; de kosmos herbergt dus informatie op zowel de grootste kosmologische als de kleinste subatomaire schalen. Hoe kan het mogelijke bestaan van nieuwe deeltjes en krachten worden getest met de kosmologie? Vragen waar ik momenteel aan werk zijn onder andere: Wat is de oorsprong van donkere materie, en waaruit bestaat het grootste deel van de massa in ons universum? Waarom bestaan wij mensen, sterren en al het andere uit materie, waar is de ontbrekende antimaterie?"
"In gesprekken met mijn nieuwe collega's in Nijmegen heb ik al veel gemeenschappelijke interesses ontdekt -- van donkere materie tot donkere energie, en van kosmologie tot deeltjesfysica -- en ik kijk ernaar uit om samen nieuwe onderzoeksprojecten te starten."
Over Marieke Postma
Marieke Postma (Enschede, 1974) studeerde Theoretische Natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam en studeerde af in 1998. Ze promoveerde aan de University of California, Los Angeles, op een proefschrift getiteld 'High energy physics from 10 billion years' worth of data: Learning new physics from the Big Bang, stars and cosmic rays.'
Na haar doctoraat vervulde zij postdocfuncties bij het Internationaal Centrum voor Theoretische Fysica (ICTP) in Triëst, het Nationaal Instituut voor Subatomaire Fysica (Nikhef) en het DESY Accelerator Institute in Hamburg. Vervolgens keerde zij met een NWO Vidi-beurs terug naar het Nikhef, en is daar momenteel ook werkzaam als vast lid van de Theoriegroep.