Marije Klomp Programmadirecteur duurzaamheid

Marije Klomp (Radboud Universiteit) genomineerd voor beste MVO-manager van het Jaar

Marije Klomp, programmadirecteur duurzaamheid van de Radboud Universiteit, staat op de shortlist van de verkiezing voor MVO-manager van het jaar 2022. Aan ruim 900 MVO-managers in Nederland werd gevraagd om 3 personen te kiezen die volgens hen in aanmerking komen voor de titel.

De afgelopen jaren had Marije Klomp als programmadirecteur duurzaamheid aan de Radboud Universiteit een belangrijke rol in het verweven van het thema duurzaamheid in het studieaanbod en de bedrijfsvoering. In samenwerking met Klomp zette de Radboud Universiteit een aantal campagnes op rondom Radboud Impact Day. Zo stimuleerde ze de hele universiteit, van medewerkers tot studenten op alle vlakken meer duurzame keuzes te maken.

Iedereen draagt verantwoordelijkheid

Klomp beschouwt de nominatie als een grote eer, maar wijst ook op de rol van haar collega’s: ‘Werken aan duurzaamheid doe ik natuurlijk niet alleen, maar met de hele Radboud Universiteit. Daar heeft de universiteit echt lef voor nodig.’ Toch is het hebben van een duurzaamheidsmanager belangrijk, zo bleek uit het proefschrift dat Klomp schreef voordat ze die rol zelf kreeg, als eerste programmadirecteur duurzaamheid aan de Radboud Universiteit.

De programmadirecteur is trots op de resultaten die de Radboud Universiteit al heeft behaald. ‘We integreren duurzaamheid nu in alle opleidingen. Daarnaast hebben de universiteit en Radboudumc samen een duurzaamheidsprogramma opgezet. En we dragen natuurlijk het belang van de duurzaamheid duidelijk uit in de campagne ‘Je bent nodig’ en met de Radboud Impact Day. De boodschap is dat iedereen kan bijdragen aan duurzame ontwikkeling en daarin zelf verantwoordelijkheid moet nemen.’

Dat idee van eigen verantwoordelijkheid staat centraal in Klomps aanpak. ‘De tijd dat verandering in een organisatie alleen van de duurzaamheidsfunctionaris moet komen is wel voorbij, het thema raakt overal in verweven. Daarom is het belangrijk dat je je bewust bent van wat jouw specifieke bijdrage is. Ik probeer mensen te helpen om daar achter te komen, bijvoorbeeld doordat het in je studie aan bod komt of doordat je er in je onderzoek mee bezig bent.’

Verkiezing

De verkiezing voor MVO-manager van het Jaar begon tien jaar geleden en stelt zich ten doel meer erkenning te genereren voor het werk van MVO-managers. MVO staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, waarbij in het werk steeds de sociale, ecologische en economische duurzaamheid leidend is.

De organisatie van MVO-manager van het jaar nomineerde Klomp voor de longlist. Daarna mochten zo’n duizend duurzaamheidsprofessionals stemmen op hun favoriete kandidaat, waarna er een shortlist van tien personen ontstond. Klomp wordt als kandidaat op de shortlist ondervraagd, waarna de jury bepaalt wie de laatste drie kandidaten zijn. Wie de winnaar wordt, bepaalt uiteindelijk zowel de jury als het publiek dat op de laatste drie kandidaten mag stemmen. De bekendmaking van de winnaar vindt plaats op 8 december. Meer informatie over de verkiezing is te vinden op de website van de organisatie.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.