Marius Peelen
Marius Peelen

Marius Peelen benoemd tot hoogleraar Visuele en cognitieve neurowetenschappen

Marius Peelen is per 1 maart benoemd tot hoogleraar Visuele en cognitieve neurowetenschappen aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit.

Peelen onderzoekt de neurale mechanismen die de basis vormen van bewuste visuele waarneming. Met behulp van neuro-imaging en gedragsmetingen bestudeert hij hoe objecten en scènes worden waargenomen en worden gerepresenteerd in de hersenen, en hoe cognitieve processen zoals geheugen en aandacht neurale representaties in de visuele cortex beïnvloeden. Voor recente publicaties onderzocht hij de neurale mechanismen die de basis vormen van de efficiëntie van naturalistisch zicht. 

De komende jaren richt het werk van Peelen zich op de interactie tussen externe (zintuiglijke) en interne (gedachte) informatie, met als doel een neuraal mechanisme te vinden voor waarom we soms wel en soms niet succesvol zijn in het gelijktijdig verwerken van externe en interne visuele informatie. 

Over Marius Peelen 

Peelen (Wageningen, 1979) studeerde Cognitieve Psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, waar hij in 2003 afstudeerde. In 2007 promoveerde hij aan de Universiteit van Wales, Bangor. In deze periode specialiseerde hij zich in functioneel MRI onderzoek, waarbij hij de representatie van objecten in het visuele systeem onderzocht, met een focus op de representatie van het menselijk lichaam en de ontwikkeling van multivariate patroonanalyse. Zijn proefschrift was getiteld 'Body selectivity in human visual cortex'. 

 Na zijn promotie was Peelen met verschillende postdoctorale posities verbonden aan de Universiteit van Genève, Princeton University en Harvard University. In 2011 startte hij zijn eigen groep aan de Universiteit van Trento, Italië. In 2017 verhuisde hij terug naar Nederland en werd hij hoofdonderzoeker bij het Donders Instituut en universitair hoofddocent aan de Faculteit Sociale Wetenschappen, waar hij leiding geeft aan de Visual Cognitive Neuroscience groep. Hij ontving in 2017 een ERC Consolidator grant en eerder dit jaar een NWO Vici-subsidie. Peelen is tevens redacteur bij eLife en Science Advances en is de leider van het Perception, Action and Decision-making thema van het Donders Instituut.