Mark Timmerman, bijzonder hoogleraar Parodontologie
Mark Timmerman, bijzonder hoogleraar Parodontologie

Mark Timmerman benoemd tot bijzonder hoogleraar Parodontologie

Mark Timmerman is benoemd tot bijzonder hoogleraar Parodontologie aan het Radboudumc en de Radboud Universiteit. Deze leerstoel kwam mede tot stand dankzij de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (NVvP). Timmerman wil het onderwijs voor parodontologie in Nederland een nieuwe impuls geven en zijn praktische ervaring in de kliniek gebruiken voor onderzoek naar verbetering van behandelingen aan de weefsels rondom tanden en kiezen.

Een parodontoloog heeft zich binnen de tandheelkunde gedifferentieerd in de behandeling van problemen aan de steunweefsels van tanden en kiezen, zoals tandvlees, kaakbot en het wortelvlies dat tanden en kiezen op hun plaats houdt. Mark Timmerman werkt al sinds 1984 als tandarts en sinds 2000 als parodontoloog en heeft dus ruime ervaring in de praktijk. Met zijn benoeming tot bijzonder hoogleraar wil hij de parodontologie ook in de academische wereld nog beter op de kaart zetten.

Beter harmoniseren

Het zwaartepunt van de benoeming ligt bij onderwijs, waarin Timmerman al decennialang een belangrijke rol speelt. ‘Momenteel bieden de drie centra in Nederland in Amsterdam, Groningen en Nijmegen binnen hun opleiding tot tandarts onderwijs op het gebied van parodontologie. Ik wil dat graag beter harmoniseren tussen de centra’, vertelt Timmerman. ‘Daarnaast moet parodontologie ook sterker verankerd raken in de basisopleiding Tandheelkunde. In Nijmegen richten we daarom in samenwerking met de opleiding Mondzorgkunde van de HAN een expertisegroep op, die de docenten meer kennis gaat bijbrengen over dit vakgebied.’

Momenteel bestaat de differentiatie Parodontologie uit een fulltime programma van drie jaar aan het ACTA in Amsterdam. ‘Dat vergt een flinke investering van tijd en geld. We zien dat veel buitenlanders deze opleiding volgen, maar zij gaan daarna vaak terug naar het land van herkomst en zo verdwijnt de expertise uit ons land’, licht Timmerman toe. ‘Het zou mooi zijn als we de opleiding laagdrempeliger van opzet kunnen maken. Inmiddels wordt binnen Tandheelkunde Nijmegen hard gewerkt aan een tweejarig programma voor verdieping en verbreding op meerdere tandheelkundige vakgebieden, dat tandartsen naast hun praktijk kunnen volgen. We richten ons daarmee dus op een andere doelgroep. Hopelijk kunnen we op termijn vandaaruit een opleiding ontwikkelen, die de volledige erkenning van de European Federation of Periodontology krijgt.’

Ontstoken tandvlees

Timmerman doet ook onderzoek. ‘Wij toonden aan dat het slikken van omega-3-vetzuren het resultaat van de behandeling van ontstoken tandvlees sterk verbetert. Soortgelijk onderzoek doen we ook met vitamine D en B.’ Bij ontsteking van de weefsels rondom een implantaat onderzocht Timmerman een aantrekkelijke strategie: de kroon of brug op de implantaten losschroeven en buiten de mond reinigen, en daardoor met goed zicht en goede toegang het implantaat in de mond schoonmaken. Bij terugplaatsen van de kroon of brug na een paar weken blijkt het weefsel meestal weer goed genezen. Verder bestudeert hij met collega’s de relatie tussen ontstekingen in de mond en elders in het lichaam, zoals reumatoïde artritis.

De aanleiding voor onderzoek komt meestal direct uit de praktijk. Timmerman: ‘Soms zien we dat een bepaalde strategie goed werkt bij patiënten, maar het kost veel tijd om de waarde wetenschappelijk te onderbouwen.’ Een voorbeeld is de behandeling van kleine wondjes in de mondhoeken die ontstaan bij mensen met een prothese. ‘De standaardbehandeling is een middel tegen schimmel. Maar wij zagen dat bij bijna zeventig procent van deze wondjes geen schimmel, maar een darmbacterie de boosdoener is. Een middel tegen bacteriën, zoals een gel met chloorhexidine, werkt veel beter. We verzamelen nu data voor een publicatie.’

Loopbaan

Mark Timmerman (Amsterdam, 1961) studeerde in 1984 cum laude af in de Tandheelkunde aan de UvA. Daar promoveerde hij in 2001 op zijn proefschrift, getiteld: ‘Prevalence and progression of untreated periodontal disease in a young Indonesian population’. Hij werkte in een algemene praktijk en later als parodontoloog en implantoloog bij diverse centra, waaronder sinds 2008 bij de Praktijk voor Parodontologie en Implantologie Nijmegen / Horst. Daarnaast werkt hij sinds 2017 als docent Implantologie en Parodontologie bij het Radboudumc Tandheelkunde en is hij sinds 2021 voorzitter van de examencommissie Tandheelkunde. De benoeming geldt per 1 december 2022, voor drie jaar.

Over de NVvP

De NVvP is een actieve, professionele en wetenschappelijke beroepsorganisatie voor tandheelkundige zorgverleners zoals tandartsen, mondhygiënisten, parodontologen en implantologen. Het doel van de vereniging is het delen van kennis rond de parodontale en peri-implantaire zorg. Naast wetenschappelijke vakinhoudelijke informatie voor leden, geeft de NVvP ook algemene informatie voor het publiek over het tandvlees en de manier waarop dit bijdraagt aan de algemene gezondheid. De NVvP draagt financieel en vakinhoudelijk bij aan deze leerstoel.