Mathijs van Leeuwen benoemd tot hoogleraar Peace & Conflict Studies

Vanaf 1 september is Mathijs van Leeuwen aangesteld als hoogleraar Peace & conflict studies aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit

Mathijs van Leeuwen benoemd tot hoogleraar Peace & Conflict Studies
Mathijs van Leeuwen is geïnteresseerd in de dynamieken van conflict en vredesopbouw, met name rondom landbouwgrond in het Afrikaanse Grote Merengebied. Hij onderzoekt hoe lokale conflicten interacteren met grotere politieke conflicten, en hoe vredesopbouw de relatie tussen burgers en lokale overheden transformeert. De meeste van zijn onderzoeksprojecten zijn interactief van opzet en bevragen de onderliggende aannames in de interventies van humanitaire, vredes- en ontwikkelingsorganisaties.

‘In mijn toekomstige werk wil ik blijven bijdragen aan discussies over de rol van landhervorming en bijvoorbeeld landregistratie aan vredesopbouw; en over hoe het werk van ontwikkelingsorganisaties de legitimiteit van statelijke en niet-statelijke instituties versterkt of ondergraaft. Ook heb ik grote interesse in de verschillende relaties tussen natuurlijke hulpbronnen, klimaatverandering en conflict, en hoe duurzame transformaties te realiseren', zegt van Leeuwen. ‘In mijn onderwijs wil ik met studenten reflecteren op hoe inzichten uit Peace & Conflict Studies niet alleen relevant zijn voor conflicten elders, maar juist ook voor onze eigen samenleving.’

Over Mathijs van Leeuwen

Van Leeuwen (Haarlem, 1973) behaalde in 1999 zijn MSc in Rurale Ontwikkelingssociologie aan de Wageningen Universiteit. Hij promoveerde in 2008 aan diezelfde universiteit, met een proefschrift getiteld ‘Partners in Peace: Discourses and Practices of Civil-Society Peacebuilding.’ Voor dit onderzoek naar de rol van het maatschappelijk middenveld in vredesopbouw verrichtte hij langdurig onderzoek in Zuid-Soedan, Burundi en Guatemala. Sinds 2009 is hij verbonden aan het Centrum voor Internationaal Conflict - Analyse en Management (CICAM) van het departement Politicologie, van de Radboud Universiteit, de afgelopen jaren als waarnemend hoofd.

Voor zijn onderzoek ontving Mathijs verschillende subsidies, waaronder van het NORFACE-Transformations to Sustainability programma en van NWO-WOTRO. Ook was hij postdoc onderzoeker bij het Afrika-Studiecentrum van de Universiteit Leiden, en gelieerd aan de faculteit Ontwikkelingsstudies van de Universiteit van Mbarara in Uganda, waar hij tevens langdurig onderzoek verrichtte.

Meer weten? Neem dan contact op met:

  • Mathijs van Leeuwen, mathijs.vanleeuwen [at] ru.nl (mathijs[dot]vanleeuwen[at]ru[dot]nl)
  • Persvoorlichting & wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit, media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl), 024 361 6000