Walter van Kempen

Mensen van het Grotius #10: Walter van Kempen

In de serie ‘Mensen van het Grotius’ bevragen we studenten, medewerkers, docenten en andere bekende gezichten in het Grotiusgebouw. Voor deze editie spraken we met Walter van Kempen. Walter is sinds kort gebouwbeheerder van het Grotiusgebouw. Hij vertelt over zijn carrière en zijn eerste periode op de Radboud Universiteit.

Hoe ben je op de rechtenfaculteit terechtgekomen?

“Ik kom uit een agrarische familie, wat betekent dat ik als kleine jongen al onder de tractors lag en op mijn 8e voor het eerst met de tractor het land op reed. Vanuit deze achtergrond en het feit dat ik graag met mijn handen werk en techniek interessant vind, ben ik destijds de opleiding autotechniek gaan volgen. Hierna ben ik zeven jaar beroepsmilitair geweest en heb ik in de avonduren veel extra papieren gehaald. Toen deze periode tot een einde kwam ben ik bij een afsleep- en bergingsbedrijf gaan werken, mede omdat ik hier, net zoals in het leger, bezig was met het ontzorgen van anderen. Denk hierbij aan het oplossen van technische storingen en het afhandelen van aanrijdingen.

Vervolgens heb ik een heel aantal jaren in de logistiek gewerkt, voor Synthon, een farmaceutisch bedrijf, en later in de bouwmaterialen. In deze functie was ik als vestigingsmedewerker ook al gedeeltelijk met gebouw- en wagenparkbeheer bezig. Dit vond ik leuk, omdat er heel veel meer bij komt kijken dan dat men in eerste instantie denkt, zoals het zorgen dat alles voldoet aan wettelijke richtlijnen.

Mijn vorige functie was als technisch gebouwenbeheerder bij Bovemij. Dit ging heel goed, maar omdat er op een gegeven moment twee gebouwen werden verkocht, zat ik alleen nog maar achter een scherm lijstjes in te vullen. Hierdoor verloor ik steeds meer het plezier in mijn werk. Ik heb toen op deze functie bij de Radboud gesolliciteerd en uiteindelijk maar één gesprek gehad, dus dat voelde gelijk goed.”

Waar krijg je energie van?

“Ik ben graag proactief bezig met het gebouw en de mensen die er komen. Dat houdt in dat ik veel rondloop. Ik ben van mening dat je door veel te luisteren en te zien problemen preventief op kunt lossen, terwijl je achter je bureau kan alleen maar kan wachten tot er een melding binnenkomt. Ik voorkom dit liever, zodat niemand er iets van hoeft te merken.’’

Wat vind je het leukste aan je werk al gebouwbeheerder?

“Het creëren van een ‘wow-gevoel’. Ik wil dat mensen denken: ‘Zo, ik was in het Grotius, daar hebben ze het goed voor elkaar’. Dat varieert van de gastvrijheid bij de ontvangst tot aan het licht en de faciliteiten in een vergaderruimte. Ik wil zorgen dat mensen hier graag terugkomen om te werken en studeren omdat ze zich hier thuis voelen. Als je dat voor elkaar krijgt, dan ben je als gebouwbeheerder goed bezig.”

Welke uitdagingen krijg je mee te maken als gebouwbeheerder?

“In de ontwikkeling van de campus ligt de focus steeds meer op duurzaamheid. Hierin vind ik het verminderen van energieverbruik en het hergebruik van materialen een interessante uitdaging. Ik vraag me bijvoorbeeld wel eens af waarom er hele gebouwen ’s avonds verlicht worden en open zijn terwijl er niemand aanwezig is. In de toekomst hoop ik dit soort dingen aan te kunnen pakken met oplossingen die zowel duurzaam als financieel haalbaar zijn.’’

Wat is jouw advies aan studenten in het Grotius?

“Ga doen wat je leuk vindt en zorg dat je daar de beste in wordt, want hoe leuk is het als mensen jou om hulp komen vragen, omdat ze weten dat jij ergens heel goed in bent.”

Organisatieonderdeel
Faculteit der Rechtsgeleerdheid
Gaat over persoon
W.F.M. van Kempen (Walter)