Portret van Jolanda van den Bergh in de Coffeecorner in het Grotiusgebouw
Portret van Jolanda van den Bergh in de Coffeecorner in het Grotiusgebouw

Mensen van het Grotius #4: Jolanda van den Bergh

In de serie ‘Mensen van het Grotius’ bevragen we studenten, medewerkers, docenten en andere bekende gezichten in het Grotiusgebouw. In deze editie spraken we met rasechte Nijmegenaar Jolanda van den Bergh (65). Op maandagen, dinsdagen en donderdagen bemant ze de Grotius Coffee Corner. Lees hieronder haar verhaal.

Hoe lang loop je hier al rond?
“Ik ben 23 jaar geleden bij het ‘oude’ Gerecht – dat in het Spinozagebouw zat – begonnen in de spoelkeuken. Het eerste jaar werkte ik daar via Tempo-Team. Daarna kreeg ik een vast contract aangeboden. Mijn vader was zo trots. Hij werkte namelijk ook op de universiteit, als portier bij het sportcentrum. En mijn moeder deed de was voor het sportcentrum.”

Na een korte periode in de spoelkeuken, ging Jolanda aan de slag in de kantine van het Spinozagebouw. Daar werkte ze een kleine 20 jaar. “Dat was een gouden tijd”, zegt Jolanda hierover. “Ik werkte daar samen met Kitty, we werden dikke maatjes en hadden veel gemeen. Dit was nog voordat er een DE café zat. Ik bakte daar wel 100 tosti’s per dag.”

Drie jaar geleden maakte ze de overstap naar de Coffee Corner in het Grotiusgebouw, om het ietsje rustiger aan te doen (grappig feitje: ze houdt zelf niet van koffie!). Het verschil met het Spinozagebouw vond ze groot. “In het Spinozagebouw was het veel drukker. Daar moest je de laatste mensen in de rij soms wegsturen. Hier is het stil, zeker in tentamenperiodes. Het is soms eenzaam, want ik sta hier alleen. Dan mis ik het contact met een collega. Niet dat de studenten en medewerkers hier onaardig zijn, hoor! Integendeel.”

Jolanda is een geboren en getogen Nijmeegse. Ze komt uit een gezin van zes en woont nog steeds in Nijmegen met haar man, met wie ze inmiddels 46 jaar getrouwd is. Haar Nijmeegse accent wordt echter niet altijd begrepen door studenten. “Ik wil er nog wel eens typische ‘Nimweegse’ leuzen uitgooien. Als ik dan dingen roep als ‘kiek uut!’ en ‘ik ben nog niet los’, zie ik sommige studenten me met vragende ogen aankijken. Oeps, denk ik dan.”

De studenten in het Grotiusgebouw zijn wat minder makkelijk voor de gek te houden, benoemt Jolanda. “De psychologiestudenten waren een ander type student. Anders gekleed, blauwe haren, roze haren, gekleurde schoenen. Met hen ging ik nog wel eens sjoelen met muntgeld of zei ik voor de grap dat ze geen koffie kregen. Dat doe ik hier niet.”

Waar krijg je energie van?
“Mijn kleinkinderen! Eentje woont helemaal in Limburg, dus die zie ik maar één keer in de twee weken. We gaan vaak naar de binnenspeeltuin. Ik heb ondernemende kleinkinderen die er graag op uit gaan. Twee zijn rond de 10 jaar oud en mijn twee stiefkleinkinderen zijn rond de 20. De tatoeage op mijn vinger is voor twee van mijn kleinkinderen (LL). Ik heb een plekje vrijgehouden want ik hoop dat er nog eentje bij komt.”

Naast tijd doorbrengen met haar kleinkinderen, houdt Jolanda ook van dieren. Ze heeft altijd honden in huis gehad, maar tot voor kort had ze een ‘leenkat’. “Ik heb altijd een kat aan de deur die ik voer en knuffel, maar hij is niet van mij. Het is eigenlijk de kat van de buren, vijf deuren verder. Ik noem hem Mauwtje. Helaas heb ik hem sinds nieuwjaar al niet meer gezien. Ik hoop elke dag dat ‘ie terugkomt.”

Waarom blijf je hier hangen?
“Ik ga nu geen overstap meer maken, zo vlak voor mijn pensioen. De jaren in het Spinozagebouw gingen heel snel. We hadden vaak een cassettebandje of de radio keihard aan. We deden wel eens samen de vogeltjesdans, met collega’s. Ik heb het daar zo leuk gehad. Nu is het eerlijk gezegd toch een beetje aftellen tot mijn pensioen. Nog 23 maanden.”

Wat is de belangrijkste les die je hier geleerd hebt?
‘‘Veel mensen hebben een kort lontje en meteen commentaar. Probeer soms tot 10 te tellen en naar elkaar te luisteren. Dat geldt vooral voor de oudere generatie, niet per se de studenten. Luister naar de mensen om je heen! Ze hebben vaak goede inbreng maar er wordt niks mee gedaan.’’

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Faculteit der Rechtsgeleerdheid
Gaat over persoon
J.G.W. van den Bergh (Jolanda)