Hoe ben je op de rechtenfaculteit terecht gekomen?
“Ik ben opgegroeid in Oisterwijk, een dorpje naast Tilburg. Na de middelbare school bezocht ik de Open Dag van de Radboud Universiteit. Dit vond ik in eerste instantie helemaal niks: ik kreeg de eerste voorlichting in het Collegezalencomplex. Daarna ging ik naar het Grotiusgebouw – dit gebouw sprak al meer aan – maar van de opleiding Rechtsgeleerdheid werd ik ook nog niet meteen enthousiast. Toen zag ik Notarieel recht, weggestopt in de kelder van het Grotiusgebouw. Dit beviel juist beter dan ik op voorhand verwachtte. Andere universiteiten heb ik daarna niet eens meer bezocht.”
Hoe heb jij je eigen introductie beleefd?
“Mijn eigen introductieweek was in 2020. De introductie zelf verliep toen grotendeels online. Ik mailde naar wat disputen in de hoop dat ik tijdens de introductieweek een slaapplek had. Ik kon met ongeveer tien andere introlopers de week doorbrengen bij dispuut Panacee aan de Oranjesingel. Panacee organiseerde borrels en een bierpongtoernooi met andere disputen. Zo kon ik ondanks de coronarestricties toch een paar feestjes meepakken.”
Hoe beviel je eerste jaar als lid van de introductiecommissie?
“In de commissie zaten veel ouderejaars en oud-bestuurders van de studieverenigingen. Ik keek in het begin vooral de kat uit de boom en bleef op de achtergrond bij vergaderingen. Toen we werden verdeeld over subcommissies kwam ik meer los. Ik werd verantwoordelijk voor de campusestafette en de stadstocht en na vergaderingen gingen we met de commissie vaak borrelen bij het cultuurcafé. Soms werd het borrelen zelfs voortgezet in de stad.
De introductieweek zelf was erg leuk, maar soms ook erg pittig. Ik vond de introductieweek als introductiecommissielid zelfs zwaarder dan als mentor. Als mentor ben je verantwoordelijk voor ongeveer vijftien introlopers. Als introductiecommissie draag je toch de eindverantwoordelijkheid voor álle eerstejaars.
Ik moet ook toegeven dat ik het die week voor mezelf wel iets te gek heb gemaakt. De eerste vier dagen heb ik in totaal acht uur geslapen. Ik had nog niet door dat ik niet elke nacht tot 5.00 uur in de stad hoefde te blijven om alles in goede banen te leiden. Dit ga ik deze introductieweek wel anders aanpakken.”
Hoe ga je deze introductieweek in?
“Na de vorige introductieweek ben ik voor de faculteit aan de slag gegaan als studentassistent. Met deze functie komen ook meer verantwoordelijkheden kijken rondom de introductieweek: zo houd ik bijvoorbeeld een praatje tijdens het openingscollege en ben ik meer bezig met de workshops en de groepjes.
Daarnaast sta ik nu wat sterker in mijn schoenen. Ik ben kritischer en gaf vanaf vergadering één mijn mening. Het scheelt ook dat het programma vergelijkbaar is met vorig jaar. Voor sommige activiteiten volstaat een copy paste – succesvolle activiteiten hoef je niet te veranderen.”
Waar krijg je energie van?
“Vooral van de groepsdynamiek binnen de introductiecommissie. Als groep lach je enorm veel en bespreek je bijzondere situaties. Je leert elkaar goed kennen. Ook uit het contact met de mentoren en introlopers haal ik veel energie. De introlopers komen nog wel eens met hele ‘schattige’ vragen, wat ik altijd wel heel leuk vind.” Lachend: “Ook uit de twee uur slaap per nacht haal ik toch nog wat energie.”
Wat is jouw favoriete onderdeel van de introductieweek?
“Dat is de campusestafette. Nu ben ik redelijk bevooroordeeld, omdat dit al twee jaar mijn subcommissie is. Ik geniet enorm van deze activiteit. Groepjes lopen rustig over de campus, lossen wat raadsels op en kletsen een beetje met andere groepjes. Er hangt altijd een gemoedelijke sfeer.”
Wat zou je nieuwe rechtenstudenten als tip willen meegeven?
“Stel jezelf open tijdens de introductieweek en tijdens je eerste studiejaar. Ga vooral tijdens de introductieweek zo veel mogelijk op ontdekkingstocht. Dit is dé kans om mensen te leren kennen. Oja, en haal je BSA.”