Kim Gildeman, coördinator exchange

Mensen van het Grotius #8: Kim Gildeman

In de serie ‘Mensen van het Grotius’ bevragen we studenten, medewerkers, docenten en andere bekende gezichten in het Grotiusgebouw. In deze editie spraken we met Kim Gildeman. Kim is coördinator van het exchange-programma bij International Office. Ze vertelt over haar carrière en deelt haar eigen buitenlandervaring.

Hoe ben je op de rechtenfaculteit terecht gekomen?

“Ik ben geboren en getogen in Velden, daarna ben ik gaan studeren in Nijmegen. Hier studeerde ik Toegepaste Psychologie en Creatieve Therapie aan de HAN. Na gewerkt te hebben als sociotherapeut in een tbs-kliniek werd ik persoonlijk begeleider van jongeren met een beperking en daarnaast vrijwilliger bij Stichting Gast. Deze stichting biedt ondersteuning aan ongedocumenteerde vluchtelingen. Via een andere vrijwilliger hoorde ik over een baan bij de tentamenorganisatie en zo ben ik op de rechtenfaculteit terecht gekomen.

Na een halfjaar bij de tentamenorganisatie kwam er een vacature als secretaresse vrij bij de vaksectie Rechtssociologie en Migratierecht. Deze baan paste me perfect vanwege mijn achtergrond met asielzoekers. Op deze afdeling leerde ik veel interessante mensen kennen die me veel betrokken bij hun werkzaamheden. Ook werkte ik veel met internationale gastmedewerkers en studenten. Na zes jaar kwam er een vacature vrij bij International Office, dit voelde als een logisch vervolg.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Vooral het contact met internationale én Nederlandse studenten. Ik vind het leuk om studenten te informeren over exchange-mogelijkheden en breng studenten graag in contact met elkaar. We hebben een fijn team en de werkomgeving is erg mooi.“

Welke les heb je geleerd?

“Je leert het meest door goed te luisteren. Het is fijn om te werken met mensen uit verschillende omgevingen. Iedereen heeft een eigen verhaal en bijzondere ervaringen. Je kunt van iedereen leren.

Het is mooi om te zien dat elke cultuur haar eigen gewoonten heeft, zoals het kloppen op de tafel door Duitse studenten na afloop van een college.

Maar ook de onderliggende redenen om op een andere manier te communiceren of dingen te interpreteren. Het is altijd goed om je eigen overtuigingen in een ander perspectief te zetten, hier word je rijker van”

Ben je zelf naar het buitenland geweest tijdens je studie?

“Als stage heb ik creatieve therapie gegeven aan kinderen in Mexico. Daarnaast heb ik in Mexico Spaans geleerd. Zo’n ervaring neem je altijd met je mee.”

Hoe wordt Nijmegen ervaren door buitenlandse studenten?

“Soms is Nijmegen een tweede keuze, omdat het geen wereldwijd bekende stad is. Toch gaan studenten vaak met een positief gevoel terug naar huis. Het onderwijs wordt erg gewaardeerd en de stad bevalt goed. Er is genoeg te doen en de studenten voelen zich vaak welkom. Ook zijn ze vaak verrast over de nabijheid van natuur, zoals de Ooijpolder en het Waalstrand.”

Wat is jouw advies voor studenten?

“Dat zal je niet verrassen: ga naar het buitenland. Je studietijd is een eenmalige kans waarin je als student het studentenleven elders kan meemaken. Doe vooral zo’n ervaring op. Zoek ook internationale studenten op, maak contact en leer van elkaar.“

Organisatieonderdeel
Faculteit der Rechtsgeleerdheid