Heleen van der Meulen
Heleen van der Meulen

Mensen van het Grotius #9: Heleen van der Meulen

In de serie ‘Mensen van het Grotius’ bevragen we studenten, medewerkers, docenten en andere bekende gezichten in het Grotiusgebouw. In deze editie spraken we met Heleen van der Meulen. Heleen is Career Officer bij Career Service Rechten. Ze vertelt over haar carrière en haar ervaringen als Career Officer.

Hoe ben je op de rechtenfaculteit terecht gekomen?

“Ik heb zelf ook rechten gestudeerd. Mijn studie begon in Tilburg, maar ik heb mijn bachelor uiteindelijk in Nijmegen afgerond. Vervolgens heb ik een master Burgerlijk Recht gedaan, in het toen nieuwe Grotiusgebouw. Tijdens mijn stages kwam ik er gaandeweg achter dat het mij aan passie voor de juridische inhoud ontbrak, dus toen ben ik verder gaan kijken. Hoewel ik zelf niet de juridische hoek in wilde, leek het me wel leuk om een link met de juridische wereld te behouden.

Middels een paar omwegen kwam ik bij Legal People in Amsterdam terecht, waar mijn werk voornamelijk bestond uit de werving en selectie van juristen. Na daar vijf jaar werkzaam te zijn geweest kwam voor mij een omslagpunt. Ik vroeg me af wat een mooie volgende stap zou zijn en ik nam bewust het besluit om meer met studenten te willen werken. Ik woonde toen in Utrecht en ik wilde ook graag weer deze kant op. Toen ik de vacature van Career Service Rechten tegenkwam, was dat dan ook de juiste vacature op het juiste moment.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Mijn werk is super afwisselend. De dagen zijn nooit hetzelfde. Mijn rol als schakel tussen de student en de arbeidsmarkt houdt in dat ik van alles doe, van het voeren van individuele adviesgesprekken, tot aan het geven van workshops en organiseren van evenementen. Daarnaast vind ik het leuk dat ik nog steeds in contact sta met professionals uit het werkveld. Dit betekent dat ik regelmatig op bezoek ga bij rechtbanken en advocatenkantoren, waardoor ik niet alleen maar achter mijn bureau zit.”

Waar krijg je energie van?

“Ik krijg veel energie van het inspireren en begeleiden van rechtenstudenten en de vrijheid die gepaard gaat met mijn functie. Binnen het team bepalen we grotendeels zelf hoe we onze dag indelen en hoe we de behoeften van studenten vertalen in een passend aanbod. Als wij bijvoorbeeld denken dat het waardevol is om een workshop over LinkedIn te organiseren, krijgen we de ruimte om ons daarin te verdiepen en dat te organiseren.” 

Waarom blijf je hier werken?

“Ik ben nog steeds nieuwsgierig naar trends op de arbeidsmarkt en ik zet graag nieuwe initiatieven op. Door de afwisseling voelt mijn werk allesbehalve routinematig aan.”

Had je zelf het idee goed te zijn voorbereid op de arbeidsmarkt?

“Het was eigenlijk pas in mijn master dat ik op zoek ging naar alternatieven voor de klassieke juridische togaberoepen waar je tijdens de colleges met name over hoorde. Door het organiseren van de juridische bedrijvendag kwam ik in contact met recruiters van diverse kantoren en organisaties. Ik kreeg zo een beter beeld van de alternatieve mogelijkheden die er waren en ben dat verder gaan onderzoeken.”

Wat is jouw advies voor studenten?

“Ik zou studenten willen aanraden om dingen niet alleen te doen omdat het goed staat op je cv, maar ook omdat het bij je past en uit nieuwsgierigheid. Wees ook niet bang dat de keuzes die je nu maakt de rest van je carrière bepalen. Soms hoor ik van studenten dat ze twijfelen over hun bijbaan omdat deze niet juridisch inhoudelijk is, terwijl het veel belangrijker is dat je een leuke tijd hebt met het werk dat je doet. 

Daarnaast benadruk ik altijd het belang van netwerken voor studenten. Mensen vinden het nou eenmaal leuk om over hun werk te vertellen. Het is daarom waardevol om tijdens je studie contact te leggen met verschillende mensen, eventueel met onze hulp, omdat veel stages en banen uiteindelijk op deze manier worden ingevuld."

 

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Faculteit der Rechtsgeleerdheid