Merel van Vroonhoven voorzitter nieuwe Raad van Toezicht

Merel van Vroonhoven is benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van de Radboud Universiteit. Ook Jonathan Soeharno treedt toe als lid, op voordracht van de medezeggenschap. Samen met Dymph van den Boom, Paul Morshuis en Valerie Frissen vormen zij de nieuwe Raad van Toezicht van de Radboud Universiteit. De benoemingen, met ingang van 20 januari, zijn voor vier jaar.

Merel van Vroonhoven voorzitter nieuwe Raad van Toezicht

Merel van Vroonhoven was tot september 2019 bestuursvoorzitter van Autoriteit Financiële Markten, waarna zij pabostudent werd om leraar te worden in het speciaal onderwijs. Haar stap leidde tot landelijke aandacht voor meer waardering voor het leraarsvak, iets waar ook de Radboud Universiteit zich sterk voor maakt. Van Vroonhoven presenteerde vorig jaar aanbevelingen voor de aanpak van het lerarentekort, in opdracht van de minister van onderwijs. Als columnist schrijft zij in de Volkskrant over haar ervaringen als zij-instromer in het onderwijs. Eerder had Van Vroonhoven bestuursfuncties bij de Nederlandse Spoorwegen, ING en Nationale Nederlanden. Ook was ze lid van de raad van toezicht van de TU Delft, de universiteit waar ze geofysica studeerde. Ze voltooide ook een MBA aan INSEAD.

Van Vroonhoven: ‘De Radboud Universiteit staat met haar unieke profiel en vooraanstaande positie midden in de samenleving. De missie om bij te dragen aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen is in deze tijd van grote maatschappelijke vraagstukken relevanter dan ooit. Ik vind het bijzonder eervol om de komende jaren als voorzitter van de raad van toezicht bij te mogen dragen aan de betekenisvolle missie van de Radboud Universiteit in een nieuwe fase in haar rijke geschiedenis.

Jonathan Soeharno

Merel van Vroonhoven voorzitter nieuwe Raad van Toezicht
Ook Jonathan Soeharno treedt toe als lid van de Raad van Toezicht. Jonathan Soeharno is advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek N.V. en hoogleraar rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Amsterdam. Van 2000 tot 2005 studeerde hij filosofie aan de Radboud Universiteit. Daarnaast studeerde hij theologie en rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Utrecht, waar hij ook promoveerde. Soeharno is specialist op het terrein van ethiek en integriteit en is actief voor tal van organisaties. Zo is hij voorzitter van de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de Universiteit van Amsterdam en lid van de Raad van Toezicht van het Ronald McDonald Kinderfonds.

Soeharno: ‘Aan mijn studie in Nijmegen koester ik zeer goede herinneringen. De Radboud Universiteit staat op een bijzonder punt in haar geschiedenis en het is een eer om daarbij betrokken te zijn vanuit deze rol.’

Samenwerking met Radboudumc

Sinds 2021 zijn Radboudumc en Radboud Universiteit van elkaar ‘ontvlochten’ en hebben beide organisaties een eigen Raad van Toezicht. Beide organisaties blijven intensief samenwerken in bijvoorbeeld onderzoek, onderwijs en campusbrede thema’s als duurzaamheid en campusontwikkeling en die samenwerking zal de komende jaren verder worden versterkt.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.