Ondanks Trumps eerdere terughoudendheid, daagde hij Biden in maart wel al uit om het debat aan te gaan ‘ANYTIME, ANYWHERE, ANYPLACE’. Dat deed hij op zijn eigen social media kanaal Truth Social. Daarbij zei hij dat het hem zelfs niet uitmaakte wie dat debat zou organiseren, desnoods zelfs de ‘corrupte’ Democatic National Committee, als het maar zou gebeuren.
Met of langs elkaar praten
Twee weken geleden, op 15 mei, werd bekendgemaakt dat Biden en Trump twee keer met elkaar in debat gaan voor de komende verkiezingen: in juni en in september. Lang leek het erop dat dat voor deze verkiezingen misschien wel niet ging gebeuren. Trump liet de debatten van de Republican Party zelf al aan zich voorbijgaan en hetzelfde gold voor Biden bij de democraten. Nu wordt deelname aan partij-debatten niet verwacht van een herkiesbare zittende president, maar vanuit de democraten bleek daar volgens een poll van USA Today en Suffolk University dit keer wel behoefte aan.
Biden kreeg deze en vergelijkbare oproepen natuurlijk wel mee, maar zag een debat nog niet meteen zitten. Toen hij de vraag kreeg of hij met Trump in debat zou gaan, zei hij ‘It depends on his behavior.’ Door zijn deelname aan een debat te koppelen aan Trumps gedrag, kon hij Trump verdacht maken en zichzelf neerzetten als iemand die best wil praten, maar alleen als het allemaal keurig volgens de regels gaat.
In de tussentijd debatteerden Trump en Biden – elk op een ander social media platform – met een karikatuur van de ander. Ze knipten stukjes uit speeches en teksten van de ander, kozen daar bij voorkeur ongelukkige beelden bij, en reageerden daarop. Dat die fragmenten en citaten uit context waren gehaald en daardoor een vertekend beeld gaven, boeide ze maar weinig. Met krachtige taal konden ze zo hun eigen standpunten naar voren brengen of de ander belachelijk maken.
Ze maken daarmee niet alleen de argumenten van hun tegenstander tot stro-poppen, maar eigenlijk zijn ze volledig in gesprek met een stro-pop in plaats van met de ander. Het publiek wordt daar niets wijzer van, als het gaat om de inhoud. Een echt debat waarin ze hun echte standpunten naar voren brengen en dan ook nog eens op elkaars standpunten reageren, zou informatiever zijn voor eventuele twijfelende kiezers. De regels die het team van Biden heeft voorgesteld voor de twee debatten lijken daar aan bij te dragen: Biden wil debatteren zonder live publiek (Trump wil liefst een enthousiaste menigte) en hij wil dat kandidaten om beurten reageren op vragen of stellingen, terwijl de microfoon van de andere kandidaat uitstaat om onderbrekingen te voorkomen. Op die manier kan het publiek een keer de echte verhalen van beide kandidaten horen. Maar een echte dialoog hoeven we zo natuurlijk nog steeds niet te verwachten.
Peitho organiseert op 14 juni een middag over de dialoog aangaan in tijden van polarisatie. In lezingen en een panelgesprek komen experts uit praktijk en wetenschap aan het woord. Sprekers zijn ander anderen Marc van Ranst, burgemeester Bruls en dialoogdeskundige Noelle Aarts. Meer informatie over het programma is te vinden via https://bit.ly/open_vizier_middag. Kaartjes zijn te koop via https://www.lux-nijmegen.nl/programma/een-open-vizier/.