Foto van Michael Sandel zittend op een stoel
Foto van Michael Sandel zittend op een stoel

Michael Sandel komt naar Nijmegen voor eredoctoraat Radboud Universiteit

Michael Sandel, politiek filosoof aan Harvard University, ontvangt een eredoctoraat van de Radboud Universiteit tijdens de viering van het 100-jarig bestaan. Met zijn geschreven werken en lezingen over onderwerpen zoals de ethiek van technologie, de betekenis van succes en de rol van moraliteit en burgerlijke waarden in het politieke leven bereikte hij een miljoenenpubliek. Sandel ontvangt het eredoctoraat op 9 mei en geeft aansluitend een lezing.

Sandel is een van de beroemdste politiek filosofen van deze tijd. Hij is een fervent verdediger van moraliteit en burgerlijke waarden in het politieke leven. Zijn academische werken over recht, democratie, bio-ethiek en de morele grenzen van markten zijn vertaald in meer dan 30 talen. Hij bereikte miljoenen kijkers en luisteraars via (online) openbare lezingen, een serie voor BBC Radio 4 en zijn televisieoptredens, die hem de titel ‘rockstar-filosoof’ opleverden.

Sandel zet filosofie in om  het publieke debat aan te jagen rondom actuele vraagstukken, zoals: Moeten de rijken de kosten van klimaatverandering dragen? Zijn er grenzen aan de vrijheid van meningsuiting? Wat heeft de pandemie ons geleerd over de bijdrage van ongeschoold, slecht betaald werk aan het algemeen welzijn?

Volgens Sandel hebben de toegenomen ongelijkheid en polarisering te maken met ons denken over succes en falen. Die ‘succesethiek’ laat mensen aan de top geloven dat zij hun plaats verdiend hebben, terwijl degenen onderaan de maatschappelijke ladder zelf verantwoordelijk worden gehouden voor hun eigen falen. De filosoof pleit voor een nieuwe manier van denken over succes.

Lezing 9 mei

Direct na het ontvangen van zijn eredoctoraat in de Vereeniging te Nijmegen, geeft Sandel een lezing bij Radboud Reflects. Bezoekers van de lezing kunnen ervoor kiezen vooraf ook aanwezig te zijn bij de academische plechtigheid. Tijdens de lezing zal Sandel spreken over de vraag wie er moet regeren in tijden van populistische protesten tegen autoriteit en elites. Hij gaat onder meer in op de vraag of academisch geschoolden geschikter zijn om te regeren dan burgers die anders zijn opgeleid. Na de lezing gaat Sandel in discussie met Radboud-wetenschappers Carolien van Ham, Vivienne Matthies-Boon en Christoph Lüthy. 

Meld je aan

Zeven eredoctoraten

Omdat de universiteit in 2023 haar honderdjarig bestaan viert, krijgt elk van de zeven faculteiten dit jaar de gelegenheid een eredoctoraat toe te kennen. De faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen trapt op 9 mei af met het eredoctoraat voor Michael Sandel. De zes overige eredoctoraten worden tijdens de 100e Dies Natalis op 17 oktober 2023 uitgereikt.

Contactinformatie

Meer weten? Neem contact op met Marie-José Verbeek via (06) 3113 2558 of marie-jose.verbeek [at] ru.nl (marie-jose[dot]verbeek[at]ru[dot]nl). Aanmelden kan via Radboud Reflects.