Monitor vrouwelijke hoogleraren laat lichte stijging zien voor Radboud Universiteit

29,6 procent van de hoogleraren aan de Radboud Universiteit is vrouw, blijkt uit de Landelijke Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 2020. Een lichte stijging (0,3 procentpunt) ten opzichte van vorig jaar. Daarmee staat de Radboud Universiteit op een derde plaats, na de Open Universiteit en de Universiteit van Maastricht.

Landelijk steeg het aandeel vrouwelijke hoogleraren afgelopen jaar met 1,1 procentpunt tot 24,2 procent. De Monitor Vrouwelijke Hoogleraren baseert zich op cijfers uit 2019. De Radboud Universiteit streeft naar een aandeel van 30 procent vrouwelijke hoogleraren in 2020, wat inmiddels is behaald.

36 procent in 2025

Collegevoorzitter Daniël Wigboldus: ‘Het is positief dat we onze ambitie voor 2020 halen en ook dat andere universiteiten in de lift zitten. Maar er blijft werk aan de winkel. We stellen onze ambitie voor de Radboud Universiteit daarom bij tot 36 procent vrouwelijke hoogleraren in 2025. Daarnaast gaat diversiteit om meer dan enkel het aantal mannen en vrouwen. Ook daar moeten we oog voor hebben. Ook omdat divers samengestelde teams beter presteren.’

Critical mass

In een persbericht noemt de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren 30 procent als het punt van de zogenaamde critical mass, ‘het percentage van een ondervertegenwoordigde groep dat minimaal nodig is om een omslagpunt te creëren in het gezien en erkend worden als onderdeel van het geheel, is daar bijna bereikt.’

Ook lichte stijging bij Radboudumc

Het gemiddelde van 24,2 procent vrouwelijke hoogleraren is exclusief de universitair medisch centra, exclusief bijzonder hoogleraren en betreft cijfers uitgedrukt in fte. Bij het Radboudumc steeg het aandeel vrouwelijke hoogleraren van 23,1 naar 25,3 procent.