Radboud Sounds - Hans en Esmeralda
Radboud Sounds - Hans en Esmeralda

Muziek als pijnbestrijding

Muziek geeft ons energie, vreugde en troost. Toch luisteren we, als we onze teen stoten, niet meteen naar muziek van Miles Davis. Zou dit toch verstandiger zijn dan we denken? Kunnen we muziek gebruiken om met pijn om te gaan? Kom luisteren naar pijnexpert Esmeralda Blaney Davidson en anesthesioloog Hans Timmerman en ontdek hoe muziek kan worden ingezet om pijn te verminderen.

21.00 – 21.20 uur | Café  

 

Is pijn meetbaar?

De pijngrens is niet voor iedereen hetzelfde en kan door onze levens heen ook veranderen. Ook is er veel wetenschappelijk bewijs dat de pijngrens verschilt tussen mannen en vrouwen. Toch kan het ook moeilijk zijn pijn te meten: hoe weten we dat de pijn die ik voel hetzelfde is als jouw pijn?

Esmeralda Blaney Davidson en Hans Timmerman keken in hun onderzoek aan het Radboudumc naar deze verschillende manieren waarop we pijn ervaren. Daarbij stelden zij de vraag: hoe kunnen we onze pijngrens oprekken? Kan muziek ons daarbij helpen? Esmeralda Blaney Davidson en Hans Timmerman gaan hier na een korte lezing over in gesprek. Kom en leer meer over muziek, pijn en genezing.

De voertaal is Nederlands.

Over de sprekers

Esmeralda Blaney Davidson is universitair docent aan het Radboudumc. In haar onderzoek kijkt ze naar het raakvlak tussen pijn en onze immuunsystemen. Ook kijkt ze naar genderverschillen in de ervaring van pijn.

Hans Timmerman is senior onderzoeker aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij promoveerde bij het Radboudumc bij het departement pijn, anesthesiologie en palliatieve zorg. Zijn onderzoek richt zich op pijn, gevoel en het meten van pijn.

Radboud Sounds

Dit programma is onderdeel van Radboud Sounds. Het festival over de wetenschap van muziek met lezingen, dans, livemuziek en meer op vrijdag 12 mei 2023, in Doornroosje, Nijmegen. Kom naar Radboud Sounds en vier samen met de Radboud Universiteit haar 100-jarig bestaan. Wetenschappers van de Radboud Universiteit laten vanuit verschillende disciplines hun licht schijnen op de wetenschap van muziek. Luister, dans, geniet en denk mee over het effect van muziek, stel je eigen programma samen en bekijk de wereld van muziek met andere ogen.

Contactinformatie

Wil je meer weten over het programma van Radboud Sounds, of heb je andere vragen of opmerkingen? Mail dan naar info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Organisatieonderdeel
Radboud Reflects