Muziek en geluk

Wat maakt ons gelukkig, en welke rol kan muziek hierin spelen? Welke verschillende vormen van geluk bestaan er? Is er een verschil tussen geluk dat we halen uit ervaringen en geluk dat we halen uit materieel bezit? Denk mee met econoom Esther-Mirjam Sent en psycholoog Daniël Wigboldus en begin Radboud Sounds met een vrolijke noot!

20.00 - 20.30 | Rode Zaal

Ervaringen of bezit 

In onze zoektocht naar geluk verzinnen we van alles. We gaan onszelf bijvoorbeeld zoeken in India of we shoppen ons helemaal te pletter. De vraag blijft: wat maakt ons gelukkig? Welke rol speelt muziek in ons geluk? Kom luisteren naar het gesprek met Esther-Mirjam Sent en Daniël Wigboldus en ontdek of muziek ons iets dichter bij geluk kan brengen. 

De voertaal is Nederlands.  

Over de sprekers

Esther-Mirjam Sent is hoogleraar Economische theorie en economisch beleid aan de Radboud Universiteit. In haar onderzoek richt zij is op gedragseconomie, experimentele economie en economisch beleid, de geschiedenis en filosofie van de economische wetenschappen en de economie van de wetenschap. Aandachtspunten hierbij zijn beperkte rationaliteit, emotie en gender. 

Daniël Wigboldus is hoogleraar Sociale cognitie, gespecialiseerd in persoonswaarneming in het algemeen en op de rol die stereotypen en vooroordelen spelen in het bijzonder. Hij is geïnteresseerd in en heeft gepubliceerd over hoe stereotypen in stand worden gehouden door middel van taalgebruik, hoe stereotype verwachtingen van invloed zijn op de eigenschappen die we aan iemand toedichten en hoe impliciete vooroordelen van invloed zijn op impulsief gedrag en op het waarnemen van gezichten. Daarnaast is hij voorzitter van het College van Bestuur van de Radboud Universiteit en voormalig decaan van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit.

Radboud Sounds

Dit programma is onderdeel van Radboud Sounds. Het festival over de wetenschap van muziek met lezingen, dans, livemuziek en meer op vrijdag 12 mei 2023, in Doornroosje, Nijmegen. Kom naar Radboud Sounds en vier samen met de Radboud Universiteit haar 100-jarig bestaan. Wetenschappers van de Radboud Universiteit laten vanuit verschillende disciplines hun licht schijnen op de wetenschap van muziek. Luister, dans, geniet en denk mee over het effect van muziek, stel je eigen programma samen en bekijk de wereld van muziek met andere ogen.

Contactinformatie

Wil je meer weten over het programma van Radboud Sounds, of heb je andere vragen of opmerkingen? Mail dan naar info [at] reflects.ru.nl

Organisatieonderdeel
Radboud Reflects