Muziek in het brein

22.40 – 22.55 uur | Café  

Wat gebeurt er in ons brein als we naar muziek luisteren? Muziek is in staat om gevoelens op te wekken, harten te ontroeren en gedachten te sussen. Veel mensen hebben een favoriet nummer dat ze draaien als ze verdrietig of juist heel vrolijk zijn. Muziek en emoties zijn aan elkaar verbonden. Maar waarom eigenlijk? Kom en leer van neurowetenschapper Tinke van Buijtene wat er gebeurt in je hersenen als je naar je naar muziek luistert. 

Ons brein en muziek 

Waarom roept muziek emotionele reacties op? Psychologen denken dat mensen sterk op muziek reageren door de onverwachte veranderingen in ritme en tempo, waardoor spanning en anticipatie ontstaan. Wetenschappers ontdekten dat natuurlijke opiaten, die worden aangemaakt door je brein, belangrijk zijn bij het ervaren van zowel negatieve als positieve emoties bij muziek. Deze chemicaliën zorgen ook voor genot bij het eten van suiker, gokken of het hebben van seks. Kom en leer over muziek, emotie en ons brein van neurowetenschapper Tinke van Buijtene. 

De voertaal is Engels.  

Over de spreker 

Tinke van Buijtene is onderzoeksassistent bij het Sleep & Memory Lab van het Donders Instituut voor Neurowetenschappen aan de Radboud Universiteit. Ze draagt bij aan onderzoek naar draagbare EEG-technologie. Binnenkort start ze als PhD-kandidaat met onderzoek naar de effecten van geluid en muziek op de hersenen. 

Radboud Sounds  

Dit programma is onderdeel van Radboud Sounds. Het festival over de wetenschap van muziek met lezingen, dans, livemuziek en meer op vrijdag 12 mei 2023, in Doornroosje, Nijmegen. Kom naar Radboud Sounds en vier samen met de Radboud Universiteit haar 100-jarig bestaan. Wetenschappers van de Radboud Universiteit laten vanuit verschillende disciplines hun licht schijnen op de wetenschap van muziek. Luister, dans, geniet en denk mee over het effect van muziek, stel je eigen programma samen en bekijk de wereld van muziek met andere ogen.