Natascha Wagner benoemd tot hoogleraar Internationale Economie

Met ingang van 1 januari 2022 is Natascha Wagner benoemd tot hoogleraar Internationale Economie aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit.

‘Mijn onderzoeksinteresses liggen op het vlak van internationale economie, ontwikkeling, gezondheid en onderwijs,’ aldus Wagner. ‘Ik ben specifiek geïnteresseerd in gegevens gebaseerd sociaalwetenschappelijk onderzoek in de sfeer van Economics+ van de Radboud Universiteit.’ Wagner heeft deelgenomen aan diverse effectbeoordelingsprojecten in Afrika en Azië, onder andere op het gebied van volksgezondheid, tests en advies voor mensen met HIV, goed bestuur, integriteit van de politie en programma's voor de plattelandsinfrastructuur. Ze past experimentele en quasi-experimentele econometrische technieken toe om de effectiviteit van programma’s te beoordelen.

Een terugkerend thema in het onderzoek van Wagner is gender en de versterking van de positie van vrouwen. Zo onderzocht zij betalingen van bruidsschatten, polygynie, genitale besnijdenis van vrouwen en gendervooroordelen in onderwijsevaluaties of onder politieagenten. Haar artikel getiteld ‘Female genital cutting and long-term health consequences -- Nationally representative estimates across 13 countries’, gepubliceerd door het Journal of Development Studies, won in 2016 de Dudley Seers Memorial Prize. Het is de eerste analyse op grote schaal van genitale besnijdenis die niet alleen oog heeft voor de gevolgen voor gezondheid, maar ook voor sociale aspecten zoals huwelijkskansen.

Natascha Wagner benoemd tot hoogleraar Internationale Economie

Global Data Lab

Bij de Radboud Universiteit wordt zij verantwoordelijk voor het Global Data Lab, dat databanken en instrumenten ontwikkelt voor het monitoren en analyseren van de status en vooruitgang van samenlevingen. De huidige versie van de databank bevat 133 indicatoren voor 131 landen en 1483 sub-nationale regio's. Trouwens wordt met de gegevens uit het Global Data Lab de Subnational Human Development Index opgesteld. Deze index toont de ontwikkeling van de mensen in 1600 regio's binnen 160 landen. Haar doel is de databank verder te ontwikkelen en zo bij te dragen aan onderzoek naar gezondheid, welzijn en ontwikkeling wereldwijd, en naar de impact van klimaatverandering, vervuiling en natuurrampen op de mens.

Over Natascha Wagner

Natascha Wagner (Schwabach, Duitsland, 1983) studeerde Internationale Economie aan de Eberhard Karls Universität in Tübingen, Duitsland, waar ze in 2008 afstudeerde. Tijdens haar studie nam ze deel aan het Erasmus-uitwisselingsprogramma en studeerde ze aan de Katholieke Universiteit Leuven, waar ze voor het eerst Nederlands leerde en affiniteit met de Benelux kreeg. Ze promoveerde in 2012 aan het Institut de Hautes Études Internationales et du Développement in Genève, Zwitserland, met een dissertatie getiteld ‘Three Essays on the Fetters to Development’. Haar externe examinator was Mark Rosenzweig, een van 's werelds meest gerenommeerde ontwikkelingseconomen. Hij inspireerde Wagner om onderzoek te doen naar beslissingen over vruchtbaarheid in Afrikaanse huishoudens, gezinsorganisatie en gezondheid van kinderen.

Ze zette haar onderzoek voort aan het International Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit, en werd in 2014 universitair docent (UD) en in 2018 universitair hoofddocent (UHD). Wagner was de hoofdonderzoeker in een grootschalige gerandomiseerde gecontroleerde studie naar de impact van informatie- en communicatietechnologie op het bevorderen van retentie en therapietrouw aan antiretrovirale behandeling in Burkina Faso. De interventie was gericht op het hoge verloop onder hiv-patiënten die een antiretroviraal regime kregen en maakte gebruik van de mobiele telefoon om gezond gedrag te bevorderen. De interventie was met name een sms-ondersteuningssysteem voor willekeurig geselecteerde HIV-patiënten in heel Burkina Faso. Het project werd gefinancierd door het International Initiative for Impact Evaluation 3ie. Ze is tevens redacteur van het European Journal of Development Research.

Meer weten? Neem contact op met:

  • Persvoorlichting & wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit, media [at] ru.nl, 024 361 6000

Contactinformatie