Present-day Slave Island, Colombo, Sri Lanka
Present-day Slave Island, Colombo, Sri Lanka

Nederlands-Sri Lankaans koloniaal erfgoed digitaal: 'Virtual Slave Island' website gelanceerd

In juni is de website "Virtual Slave Island" gelanceerd, een samenwerking tussen Sri Lankaanse en Nederlandse onderzoekers, onder wie Radboud-historicus Dries Lyna. Geconfronteerd met drastische verstedelijking, sloop en uitzettingen wil dit project de gelaagde geschiedenis van Colombo's Slave Island buurt bewaren en delen door middel van een mix van beelden en verhalen.

Een turbulente geschiedenis

Slave Island (of Kompanna-veediya zoals het lokaal wordt genoemd) is een buurt in Colombo met een turbulente geschiedenis, met wortels die teruggaan tot de bezetting van de stad door de VOC. De Nederlandse erfenis is verankerd in het stratenpatroon en het multiculturele karakter van de wijk. 

Colombo is een van de snelst groeiende stedelijke centra van Zuid-Azië en de snelle verstedelijking verandert deze historische buurt ingrijpend. Deze groei, die voor sommigen een symbool van vooruitgang is, bedreigt het historische en sociale landschap van gebieden als Slave Island. Veel historische gebouwen zijn gesloopt en bewoners zijn verhuisd naar de buitenwijken van de stad. Via een online StoryMap zijn de verhalen en beelden van de inwoners van Slave Island van de 18e tot de 21e eeuw nu beschikbaar voor het publiek. 

Geschiedenis tot leven brengen

Historicus Dries Lyna werkte samen met de Sri Lankaanse socioloog Iromi Perera en architect Varuna de Silva (Universiteit van Moratuwa) en de Leidse hoogleraar Alicia Schrikker om deze interactieve online kaart te maken. Bezoekers van de website kunnen door vijf lagen van het leven op Slave Island duiken, van de huidige uitzettingen tot het koloniale verleden. Lyna: "Iromi en haar team hielden interviews met oudere bewoners van Slave Island, die er al 50 jaar en langer woonden. Deze mensen deelden gul hun jeugdherinneringen en foto's van het opgroeien in Slave Island, die we gebruikten om de geschiedenis van de buurt tot leven te brengen."

Het project speelt in op de groeiende bezorgdheid over stedelijke veranderingen door de historische ervaringen van de bewoners van Slave Island te bewaren. Het ondersteunt bestaande erfgoedinitiatieven door zich te richten op het dagelijks leven van de bewoners van de buitenwijk van de 18e eeuw tot nu.

Virtual Slave Island website map

Doelen

Het project heeft verschillende doelen, waaronder het documenteren van de multi-etnische gemeenschap van Slave Island vanaf het Nederlandse koloniale verleden tot de huidige veranderingen, het vergroten van het bewustzijn van de diverse geschiedenis van Colombo en het stimuleren van verder onderzoek en projecten. Lyna: "Door nieuwe historische verhalen aan te bieden in zowel Engels, Singalees als Tamil, wil ons project het veranderende landschap van de buurt digitaal bewaren en respecteren. De lancering van "Virtual Slave Island" is een belangrijke stap in het bewaren en delen van het rijke erfgoed van Colombo's Slave Island met een wereldwijd publiek."

Visit the Virtual Slave Island website