Nederlandse universiteiten veroordelen Russische inval Oekraïne

De Nederlandse universiteiten zijn geschokt door de Russische inval in Oekraïne en leven mee met eenieder die hierdoor getroffen wordt. We kunnen ons voorstellen dat studenten en medewerkers uit Oekraïne en Rusland en degenen die familie en vrienden in de regio hebben, zich grote zorgen maken.

De Nederlandse universiteiten zijn geschokt door de Russische inval in Oekraïne en leven mee met eenieder die hierdoor getroffen wordt. Het is verschrikkelijk wat daar gebeurt en we maken ons grote zorgen over de gevolgen die het heeft voor de Oekraïense universiteiten en de academische gemeenschap. We zijn solidair met studenten en medewerkers in Oekraïne en we omarmen de academische gemeenschappen in Rusland die zich uitspreken tegen de inval en zich moedig blijven inzetten voor vrede, dialoog en open samenwerking.

De Nederlandse universiteiten zetten zich in om studenten en medewerkers te ondersteunen die hier direct of indirect door geraakt worden. Wij zien dat er onzekerheid is onder Oekraïense en Russische medewerkers en studenten in Nederland. Wij doen ons uiterste best om hen zo goed mogelijk te helpen. Daarnaast gaan de universiteiten kijken welke mogelijkheden er zijn om academici in Oekraïne hulp te bieden. Het is onze verantwoordelijkheid als universiteiten om met onderzoek en onderwijs bij te dragen aan een betere wereld en om ons in te zetten voor vrede, respect en (academische) vrijheid.

Aanvullend statement Radboud Universiteit

We zijn allemaal geschokt door het nieuws over de invasie in Oekraïne. Onze gedachten gaan uit naar iedereen die hierdoor wordt getroffen.

We kunnen ons voorstellen dat studenten en medewerkers uit Oekraïne en Rusland en degenen die familie en vrienden in de regio hebben, zich grote zorgen maken. Ook andere studenten en medewerkers kunnen van streek en bezorgd zijn. Als je iemand nodig hebt om mee te praten, neem dan contact op met je studieadviseur of leidinggevende. Wij zoeken contact met studenten en medewerkers die afkomstig zijn uit of gevestigd zijn in de getroffen regio.

Als Radboud Universiteit dragen we bij aan een gezonde, vrije wereld met gelijke kansen voor iedereen. Daarom staan we voor democratie en mensenrechten. Laten we binnen onze gemeenschap blijven omzien naar elkaar, vooral nu.

Contactinformatie

Studenten en medewerkers met vragen, zorgen of initiatieven rondom de situatie in Oekraïne kunnen ook contact opnemen met info [at] ru.nl (info[at]ru[dot]nl)