Neurotech logo vierkant

NeurotechEU breidt uit met Reykjavik University

Reykjavik University treedt toe tot NeurotechEU, de Europese Universiteit voor Hersenen en Technologie, waarvan de Radboud Universiteit een van de oorspronkelijke partners en penvoerder is.

NeurotechEU maakt uitwisseling mogelijk van onderwijs, onderzoek en werkgelegenheid. Dit betekent dat studenten zonder beperkingen lessen kunnen volgen bij alle betrokken instellingen. Zij kunnen op die manier internationale ervaring opdoen en profiteren van de specifieke expertises van de verschillende universiteiten. Voor wetenschappers wordt het makkelijker om het onderwijs dat zij verzorgen te verbeteren en om samen te werken in onderzoek.

Op deze manier leidt het initiatief nieuwe onderzoekers en engineers op van het hoogst mogelijke niveau, met een achtergrond en netwerk in meerdere instituten. Dit verbetert de positie van Europa in hersenonderzoek en techniek, en zorgt voor goed opgeleide mensen om toekomstige problemen in de samenleving te tackelen.

Samenstelling en groei NeurotechEU

De oorspronkelijke partners van NeurotechEU zijn de Radboud Universiteit, de Miguel Hernández Universiteit van Elche (Spanje), het Karolinska Institutet (Zweden), de Universiteit van Bonn (Duitsland), de Boğaziçi Universiteit (Turkije), de Universiteit van Oxford (Verenigd Koninkrijk), de Iuliu Hațieganu Universiteit voor Geneeskunde en Farmacie (Roemenië) en de Universiteit van Debrecen (Hongarije). Eerder deze maand werd bekend dat ook de Universiteit van Lille (Frankrijk) toetreedt tot NeurotechEU.

Reykjavik University (IJsland) beschikt over een groot aantal expertises en faciliteiten die relevant zijn voor NeurotechEU, met name als het gaat om neurorobotica, neuro-informatica en klinische neurotechnologie.

Voorzitter Ragnhildur Helgadóttir: ‘We zijn erg verheugd om ons aan te sluiten bij NeurotechEU en nog nauwer samen te werken met de deelnemende universiteiten. We zijn er vast van overtuigd dat dit zowel de Universiteit van Reykjavik als NeurotechEU zal versterken. Het is van vitaal belang voor kleine universiteiten om samen te werken met anderen bij het ontwikkelen van hun cursusaanbod, infrastructuur en onderzoek, maar we brengen ook aanzienlijke kracht mee, zowel op technisch als multidisciplinair gebied. Ik ben echt verheugd dat onze samenwerking dit stadium heeft bereikt.’
De Universiteit van Reykjavik is aanvaard door de Raad van Bestuur van NeurotechEU. De aanvaarding zal eind dit jaar worden geformaliseerd.

Meer informatie over NeurotechEU is te vinden op theneurotech.eu en via de website van de Radboud Universiteit.