NeurotechEU breidt uit met Universiteit van Lille

De Universiteit van Lille treedt toe tot NeurotechEU, de Europese Universiteit voor Hersenen en Technologie, waarvan de Radboud Universiteit een van de oorspronkelijke partners en penvoerder is.

NeurotechEU is de Europese Universitaire Alliantie voor Hersenen en Technologie, die als doel heeft een trans-Europees netwerk van excellentie op het gebied van hersenonderzoek en -technologieën op te bouwen om het concurrentievermogen van het Europese onderwijs, onderzoek, economie en samenleving te vergroten.

De oorspronkelijke partners van NeurotechEU zijn de Radboud Universiteit, de Miguel Hernández Universiteit van Elche (Spanje), het Karolinska Institutet (Zweden), de Universiteit van Bonn (Duitsland), de Boğaziçi Universiteit (Turkije), de Universiteit van Oxford (Verenigd Koninkrijk), de Iuliu Hațieganu Universiteit voor Geneeskunde en Farmacie (Roemenië) en de Universiteit van Debrecen (Hongarije).

NeurotechEU denkt na over de toekomst van universiteiten en probeert zich een beeld te vormen van hoe universiteiten er in 2040 uit zullen zien. Zullen er bijvoorbeeld mondiale universiteiten zijn? En wat biedt de toekomst op het gebied van hersenonderzoek en -technologie? Zullen er hersenimplantaten zijn die kunnen functioneren als normale hersenen?

Universiteit van Lille, een geweldige aanvulling

Om deze cruciale vragen te beantwoorden, bouwt NeurotechEU aan een consortium dat de toekomst van neurotechnologie en universiteiten in het algemeen beschouwt. De toevoeging van de Universiteit van Lille kan een belangrijke rol spelen bij de samenstelling van dit consortium. De universiteit van Lille telt ongeveer 78.000 studenten en beschikt over een grote hoeveelheid expertise en faciliteiten die relevant zijn voor de neurotechnologie, zoals onder meer Brain-Computer Interfaces en Neuromorphic Computing, die een geweldige aanvulling kunnen vormen op de missie van NeurotechEU.

Régis Bordet, rector van de Universiteit van Lille: 'De Universiteit van Lille is verheugd zich aan te sluiten bij NeurotechEU. Partner worden van een Europese universitaire alliantie is een belangrijk aspect van onze Europese strategie. We geloven als universiteit sterk in de kracht van netwerken, vanwege hun wendbaarheid en capaciteit om snel en effectief te reageren op nieuwe uitdagingen, dus we zijn enthousiast over de mogelijkheden die NeurotechEU ons zal bieden.'

De Universiteit van Lille is aanvaard door de Raad van Bestuur van NeurotechEU. De aanvaarding zal worden geformaliseerd in de volgende wijziging met de Europese Commissie, die tegen het einde van het jaar moet worden ingediend. 

Meer informatie over NeurotechEU is te vinden op theneurotech.eu en via de website van de Radboud Universiteit.