NeurotechEU krijgt nog eens vier jaar financiering

De Europese Universiteit van Brein en Technologie NeurotechEU, een alliantie waarvan de Radboud Universiteit een van de partners is, zet haar missie voort en krijgt nog eens vier jaar financiering van de Europese Commissie.

De Europese Commissie heeft deze week bekendgemaakt welke allianties van Europese universiteiten zij de komende jaren ondersteunt, in het kader van een Erasmus+2023-programma, gericht op meer samenwerking en uitwisseling tussen Europese universiteiten.

NeurotechEU, de European University of Brain and Technology, behoort tot de 30 geselecteerde allianties en zal € 14,3 miljoen ontvangen om deel te nemen aan de tweede fase van het project. De Radboud Universiteit is een van de partners die aan de basis staan van NeurotechEU.

Toekomstige pan-Europese universiteit

De komende vier jaar zal NeurotechEU opleiding, onderzoek en innovatie langs de acht dimensies van neurotechnologie bevorderen en Levenslange Ontwikkeling (LLO) daarbij gebruiken als een positieve kracht voor innovatie in onderwijs en onderzoek. Voortbouwend op de ervaringen die zijn opgedaan in de pilotfase, worden nieuwe programma's ingezet met  mobiliteit en uitwisseling als kern. Verder vereist een toekomstige pan-Europese universiteit een solide en innovatief bestuur dat effectieve samenwerking bevordert en tegelijkertijd de huidige identiteit van de deelnemende partneruniversiteiten behoudt.

Technologie voor, van en met de hersenen

Prof. Paul Verschure (Radboud Universiteit), projectcoördinator van NeurotechEU: “Door voort te bouwen op onze mantra “technologie voor, van en met de hersenen”, hebben we een unieke kans om de toekomst van het Europese onderwijs, onderzoek en innovatie vorm te geven en de samenwerking tussen landen, instellingen, disciplines, toepassingsdomeinen en tussen de academische wereld en de samenleving te versnellen.”

NeurotechEU kan nu haar missie verder opschalen om onderling verbonden, inclusief en responsief onderwijs en training te bieden voor alle segmenten van de samenleving en in alle regio's van Europa, waarbij studenten op alle niveaus worden opgeleid (bachelor, master, doctoraal en levenslang lerenden). Zo groeit de volgende generatie multidisciplinaire wetenschappers, innovators en ondernemers die de Europese uitdagingen op het gebied van samenleving, technologie en gezondheid zullen aanpakken.

Mobiliteit en uitwisseling

NeurotechEU vergroot de mobiliteit en uitwisselingsmogelijkheden voor studenten, onderzoekers en personeel en bevordert samenwerking aan gezamenlijke onderzoeks- en innovatieprojecten. Bovendien kan NeurotechEU bijdragen aan vooruitgang in het begrijpen van de geest en het brein, en aan de toepassing van deze vooruitgang voor de samenleving.

Rector Radboud Universiteit: 'Enorm blij'

Han van Krieken, rector magnificus Radboud Universiteit: ‘Het Europese Universiteiten Initiatief gaat van grote betekenis zijn voor universiteiten in Europa. NeurotechEU is een uniek netwerk van universiteiten dat voor alle studenten, onderzoekers, docenten en andere medewerkers van die universiteiten mooie kansen biedt. Ik ben enorm blij dat fase twee van dit programma in november van start kan gaan.’

 

Contactinformatie