Het onderzoek van Spierings richt zich op wie kan, wil en mag participeren in gelijkheid in politiek, maatschappij en economie. Specifiek richt zijn werk zich op de economische en politieke inclusie van mensen die behoren tot etnisch geminderde groepen, vrouwen en LGBTIQ+-minderheden. Zijn onderzoeksagenda omvat vragen over hoe ervaringen van uitsluiting vorm geven aan houdingen en praktijken van inclusie ten opzichte van andere geminderde groepen en hoe verschillende identiteiten met elkaar samenhangen.
'Er doen veel mythes de ronde, bijvoorbeeld dat excuses voor slavernij de weerstand juist vergroten of dat homo's vooral rechtsradicaal stemmen', legt Spierings uit. 'In mijn onderzoek duik ik in dit soort vragen om tot echte antwoorden te komen over hoe inclusie en exclusie van gemarginaliseerde groepen op elkaar inwerken.'
Over Niels Spierings
Niels Spierings (Oss, 1983) begon zijn academische carrière aan de Radboud Universiteit, waar hij in 2005 zijn Master Politicologie afrondde. In 2012 rondde hij zijn PhD succesvol af met een proefschrift dat zich richtte op welke factoren de werkgelegenheid van vrouwen in 28 landen met een moslimmeerderheid bepalen. Na zijn promotie werkte Spierings als senior onderzoeksmedewerker bij de afdeling Sociologie van de Universiteit van Essex en als Fellow in Political Sociology bij de afdeling Sociologie van de London School of Economics and Political Science. Na zijn terugkeer naar Nederland werd hij aangesteld als universitair docent Sociologie aan de Radboud Universiteit. Bij deze afdeling werd hij later benoemd tot universitair hoofddocent.
Spierings ontving een aantal beurzen, waaronder van de gemeente Nijmegen, de provincies Gelderland en Overijssel en de rijksoverheid. Daarnaast ontving hij enkele persoonsgebonden subsidies, waaronder de NWO Veni-subsidie in 2015 en de NWO Vidi-subsidie in 2020. Ook ontving hij verschillende prijzen, zoals de Meisel-Laponce Award voor het beste artikel in IPSR 2020-2022, de Radboud Universiteit Jonge Docent van het Jaar Award in 2010 en, samen met hoofdauteur Saskia Glas, de 2020 Best Article Award van het European Journal of Politics and Gender.