Nieuw ontruimingsalarm in Huygensgebouw
Nieuw ontruimingsalarm in Huygensgebouw

Nieuw ontruimingsalarm in Huygensgebouw

Het Huygensgebouw heeft sinds kort een gloednieuw klasse A-ontruimingsalarm. Het nieuwe ontruimingsalarm combineert gesproken woord met het geluid van sirenes. Tijdens een ontruimingsalarm verspreiden luidsprekers duidelijke instructies en informatie. Via strategisch geplaatste luidsprekers is het ontruimingsalarm overal, in elke ruimte goed te horen. Een indrukwekkende aanpassing die, inclusief de voorbereiding, bijna 3 jaar in beslag nam.

Heleen de Jong, bedrijfshulpverlener (ademluchtploeg), legt uit dat dit nieuwe systeem bijdraagt aan meer veiligheid omdat niet iedereen direct begrijpt wat er verwacht wordt als het sirene-alarm afgaat. Heleen maakte het in oktober vorig jaar zelf mee tijdens een ontruimingsoefening in vleugel 2. “Toen de sirene klonk in de Science Library keken de aanwezige studenten om zich heen, vroegen zich af wat er aan de hand was en wachtten de reactie van anderen af. Pas toen de bedrijfshulpverlening in vol ornaat binnenkwam begreep iedereen dat het om een ontruiming ging."   

Met het nieuwe ontruimingsalarm klinkt nog steeds het geluid van een sirene, maar dit wordt afgewisseld met gesproken woord. Er wordt, in zowel Nederlands als Engels, verteld dat er een ontruiming is en dat mensen het gebouw moeten verlaten. 

“Dat is een duidelijke instructie, iedereen weet wat er moet gebeuren en dat scheelt tijd. Tijd die bij een calamiteit van levensbelang kan zijn!” benadrukt Heleen.

Grootschalige aanpassingen en nachtelijk testen

Nieuwe luidsprekers in de gang van het Huygensgebouw

De voorbereiding begon in het voorjaar van 2021 en vanaf de zomer van 2022 zijn de monteurs ongeveer anderhalf jaar bezig geweest met de grootschalige vernieuwing van de installatiecentrales, bekabeling en luidsprekers. Een ingrijpende operatie, waarbij elke ruimte groter dan 2 m2 werd aangepast. 

In de hoofdgang hangen bijvoorbeeld nu meer dan vijftig witte luidsprekers en ook de belcellen zijn voorzien van speakers. Maar niet elke ruimte heeft een luidspreker. In lawaaierige ruimtes zoals serverruimtes of ruimtes met ventilatoren, of in ruimtes waar juist geen geluid mag zijn zoals het vissenlab in de kelders, worden flitslichten in plaats van geluid gebruikt voor een ontruimingsalarm. 

Voor de ingebruikname is de nieuwe installatie uitvoerig getest. Dat kon natuurlijk niet overdag als er onderwijs is en mensen aan het werk zijn. Projectleider Stefan Gooiker (Campus & Facilities): “het geluid is hard, het gaat om serieuze herrie. We hebben getest tussen 22.00 - 06.00 uur, toen konden we uitvoerig testen zonder overlast te veroorzaken. De enkele onderzoeker die ’s nachts aanwezig was in het Huygensgebouw kwam informeren of er echt een ontruiming was; de test was dus geslaagd”. 

Flexibel, duurzaam en toekomstbestendig

De nieuwe installatie brengt niet alleen een upgrade in techniek, maar ook verbetering in de geluidsafstemming. Het geluidssysteem is flexibel en afgestemd op diverse ruimtes. Stefan legt uit waarom dat belangrijk is: “als speakers verkeerd geplaatst zijn komt er een gekke verstrooiing van geluid waardoor de stem onverstaanbaar wordt. En dat is juist bij een ontruiming natuurlijk niet de bedoeling”. De nieuwe installatie is flexibel en toekomstbestendig. De bestaande lussen bieden ruimte voor extra speakers en de nieuwe doorvoeropeningen voor kabels kunnen eenvoudig geopend en weer brandveilig gesloten worden. Dat maakt dat toekomstige aanpassingen relatief eenvoudig én duurzaam uitgevoerd kunnen worden. 

Na uitvoerige inspecties is het nieuwe certificaat voor het ontruimingsalarm in januari 2024 uitgereikt. Het splinternieuwe moderne systeem draait nu op zichzelf en de oude installatie wordt binnenkort verwijderd.

 

Foto boven: Heleen de Jong naast de nieuwe installatiecentrale.
Foto midden: nieuwe plafondluidspreker in de gang.

 

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Campus & Facilities