Ze concludeert lachend: “Het is een zoekende tekst geworden. Ik vind het altijd fijn om een zekere ruimte voor associatie over te laten.”
Nina Polak spreekt op 16 februari de Frans Kellendonklezing uit: 'Als schrijver wijzer dan als burger'
Als schrijver wijzer dan als burger. Op donderdag 16 februari spreekt schrijver en essayist Nina Polak de Frans Kellendonklezing uit. Polak: “Tijdens het schrijven dwong ik mezelf tot nadenken: waarom schrijf ik eigenlijk?”
Geld en kapitaal
De zoekende tekst heeft wel degelijk een focus: de relatie tussen burgerschap en geld, en het licht dat de literatuur kan laten schijnen op die relatie. Polak ziet, vooral in haar woonplaats Amsterdam, het om zich heen: jaren ’30 woningen voorzien van dezelfde vissengraatvloeren met peperdure stadfietsen van VanMoof voor de deur. “We sluiten ons allemaal op in prachtig ingerichte huizen en kleden onze kinderen elke dag op hun paasbest. Terwijl deze gezinnen hun gang gaan, denk ik als schrijver na: wat gebeurt er in de hoofden van die mensen? Waar hebben ze last van? Wat zijn hun grootste dromen?”
Tijdens het dromen – wellicht inspiratie voor haar nieuwe roman – betrapt Polak zichzelf erop. Ze kijkt in de hoofden van de meest geprivilegieerde mensen. Terwijl de zichtbare uitingen van extreme welvaart bij deze groep mensen toenemen, neemt ook de ongelijkheid toe. Dan staat ze weer stil bij haar rol als schrijver: “Heeft het nu wel zin om te blijven schrijven over de kleinste pijntjes van mensen die het toch al goed hebben?
Nina hoopt dat luisteraars na de Kellendonklezing meer stil gaan staan bij hedendaagse dingen en daar vervolgens met een andere blik naar kijken. Nina: “Zoiets banaals als de grijze hoekbank in de zoveelste huiskamer: het heeft een functie. Het heeft óók een functie dat iedereen dezelfde kleding draagt. Achter alles schuilt complexiteit.”
Als schrijver wijzer dan als burger?
Polak vindt het een eer om de Frans Kellendonklezing uit te spreken. Frans Kellendonk verwoordde het in zijn essay ‘Ons wilde Westen’ op de juiste manier: “Ook al schrijft hij [de schrijver] over ideeën die hem als burger heilig zijn, in zijn roman zal hij ze op losse schroeven zetten, belachelijk maken desnoods. Als schrijver is hij wijzer dan als burger.”
Contact
De Frans Kellendonklezing vindt plaats op donderdag 16 februari 2023 om 16.00 uur in de Aula van de Radboud Universiteit. Aanmelden kan hier. Studenten van de Radboud Universiteit hebben na aanmelding gratis toegang.
Contactinformatie
- Organisatieonderdeel
- Faculteit der Letteren