Podcastaflevering met NOLAI-directeur Inge Molenaar

NOLAI te gast bij podcast 'De Kracht van Onderwijs' | AI in het onderwijs

AI biedt mooie en effectieve oplossingen voor het onderwijs. NOLAI-directeur Inge Molenaar vertelt in de podcastserie 'De Kracht van Onderwijs' over de kansen en de uitdagingen van slimme technologie in de klas. Ze legt uit hoe onderzoek naar technologie én publieke waarden bijdraagt aan een verantwoord gebruik van AI in het onderwijs.

Beroepsonderwijsinstelling Curio geeft in hun podcastserie het woord aan mensen, die een belangrijke impact hebben op het Nederlandse onderwijs. In de aflevering 'AI in het onderwijs' van 3 juni neemt Inge Molenaar plaats achter de microfoon en vertelt ze over haar achtergrond en haar eigen ervaring in het onderwijs. Ze vervolgt het gesprek met de doelen en de werkwijze van NOLAI. Welke kansen biedt AI in het onderwijs en welke uitdagingen komen daarbij kijken?

Beluister de aflevering op Spotify

Kansen, aandachtspunten en regie

"Het is belangrijk dat scholen zelf bepalen hoe zij AI inzetten om het leren van leerlingen te verbeteren en het lesgeven van leraren te ondersteunen", vertelt Inge in het gesprek met presentator Rob Neutelings. Het begint bij het inventariseren van vraagstukken die bij de onderwijsinstellingen leven. In het schooljaar 2023-2024 zijn bijna vijftig vragen uit onderwijs opgehaald. Deze hebben geleid tot de start van tien co-creatieprojecten. Daarin werken onderzoekers, onderwijsprofessionals en bedrijven samen om evidence informed AI-oplossingen te creëren. Elk schooljaar volgt NOLAI dezelfde werkwijze, komend schooljaar starten nog eens zeven projecten. De co-creatieteams staan ook stil bij publieke waarden als privacy en ethiek. "We moeten goed nadenken over hoe we deze hulpmiddelen inzetten in de klas en hoe ze zich verhouden tot de rol van de leraar en hoe je dit combineert met andere werkwijzen."

Nationaal Onderwijslab AI

Blijf op de hoogte

Wil je niks missen over de activiteiten van NOLAI? We sturen je graag geregeld een bericht over het laatste nieuws, bijeenkomsten, concepten, producten en meer.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Organisatieonderdeel
Nationaal Onderwijslab AI (NOLAI)
Kunstmatige intelligentie