Nicolo de Groot
Nicolo de Groot

NWO Demonstrator voor productie van zware calcium-isotopen

Nicolo de Groot, hoogleraar High Energy Physics aan de Radboud Universiteit, ontvangt een Demonstrator Grant van de NWO. Hij ontvangt de beurs samen met prof. Julia Even van de Rijksuniversiteit Groningen voor hun onderzoeksproject ‘A Pre-enricher for heavy calcium isotopes’. Met de beurs, ter waarde van 166.000 euro, wil het onderzoeksteam een nieuwe methode ontwikkelen voor het verrijken van zware calcium-isotopen.

Tekort verhelpen en kosten verlagen

In Europa dreigt een tekort aan zware calcium-isotopen (48Ca, 46Ca en 44Ca) die worden gebruikt voor medische toepassingen en wetenschappelijk onderzoek. Deze isotopen worden geproduceerd in calutrons, een soort massaspectrometers. De productie duurt echter lang en is kostbaar.

Het onderzoeksteam van Nicolo de Groot en Julia Even wil het tekort aan zware calcium isotopen oplossen met een nieuwe methode om calcium met een factor 5 te verrijken. Ze verwachten hiermee de kosten en de productietijd met 80% te kunnen verlagen.

Nicolo de Groot: ‘Met het ontwikkelen van deze nieuwe methode wordt het makkelijker om zware calcium-isotopen te produceren binnen Europa. We kunnen de zware calcium-isotopen dan blijven gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek en medische toepassingen. Daarnaast worden de kosten voor zware calcium-isotopen lager, en kost de productie minder energie.’

Het onderzoeksproject ‘A pre-enricher for heavy calcium isotopes’ start in oktober 2023 en heeft een looptijd van 18 maanden.