Profielfoto van Ard Lazonder

Onderwijs geven met Ard Lazonder

Ard Lazonder is sinds 2017 hoogleraar Onderwijswetenschappen. Hij geeft les in de bachelor Pedagogische Wetenschapen en de master Onderwijswetenschappen en doet dat met veel plezier. In een kort interview vertelt hij meer over zijn passie voor het geven van onderwijs.

In het eerste bachelorjaar geeft Ard een inleidende cursus waarin de centrale onderwerpen uit zijn vakgebied worden aangestipt. Veel van die onderwerpen worden tot in de master steeds een stukje verder uitgediept. Ard: “Het leuke is dat het twee uitersten qua vorm van onderwijs zijn; de bachelorcursus is grootschalig en de onderwerpen zijn nog nieuw voor studenten, terwijl masterstudenten al behoorlijk veel inhoudelijke kennis hebben.” Ard geeft aan dat deze afwisseling het geven van onderwijs interessant maakt, maar dat is niet het enige: “De interactie met studenten is eigenlijk nog leuker én altijd anders. Ook al geef ik ieder jaar exact dezelfde cursus en zou ik exact dezelfde vragen stellen, elk antwoord is anders.”

Ard probeert zijn hoorcolleges in de bachelorcursus zo interactief mogelijk te maken, bijvoorbeeld door studenten stukjes van bestaande onderzoeken te laten ervaren. “Op die manier zijn studenten even proefpersonen in mijn college en moeten ze dingen onthouden of herkennen. Als dat goed wordt gedaan, wekt het vaak verwondering op. Het allermooiste is dan om ze ook met elkaar in gesprek te zien gaan.”

Een mogelijke uitdaging op de universiteit is volgens Ard het volgende: “Het huidige onderwijsbeleid richt zich op het verminderen van grootschalige hoorcolleges. Ik ben het er helemaal mee eens, maar ik vraag me af hoe dat gerealiseerd gaat worden. In de bachelor geven we 450 studenten les en om deze studenten via bijvoorbeeld werkcolleges les te geven is bijna onmogelijk. Ik ben zeker voor een goede mengvorm van onderwijsvormen en ben daarom erg benieuwd hoe dit zich zal ontwikkelen.”