Daniëlle Bleize
Daniëlle Bleize

Onderwijs geven met Danielle Bleize

Daniëlle Bleize is sinds september coördinator van de bacheloropleiding Communicatiewetenschap. Ze geeft zowel bachelor- als masteronderwijs, waarbij ze diverse onderwerpen doceert. In dit interview deelt ze haar passie voor lesgeven en bespreekt ze de uitdagingen die ze tegenkomt.

Hoewel methodenvakken niet altijd ieders favoriet zijn, vindt Daniëlle het juist leuk om onderzoek stapsgewijs aan te pakken en met studenten die verschillende stappen te doorlopen. “Ik ben een heel erg georganiseerd mens en bij methodenvakken heb je vaak een handige manier van dingen aanpakken. Ik vind het fijn om studenten daarbij te kunnen helpen.” Een vakinhoudelijke cursus die Daniëlle gaat geven is Risks and Opportunities of Social Media, één van de drie cursussen uit de nieuwe minor van Communicatiewetenschap. “Deze cursus ligt het dichtste bij mijn eigen onderzoeksinteresse en ik vind het super leuk om dan from scratch een nieuwe cursus te ontwikkelen.” De cursus is samen met Hanneke Hendriks ontwikkeld en wordt vanaf november voor het eerst gegeven.   

 Wat vindt Daniëlle het leukste aan het onderwijs dat ze geeft?

“Ja… dit is misschien een flauw antwoord, maar ik vind die afwisseling tussen cursussen heel erg fijn. Het is leuk dat je in een cursus helemaal iets nieuws kunt doen, maar het is ook fijn om een cursus te doen die je al vaker hebt gedaan en waar je lekker in zit. Juist die afwisseling maakt het heel erg leuk.” Daarnaast is de omgang met studenten en het samen bezig zijn met zo’n cursus hetgeen wat Daniëlle extra energie geeft. “In de master begeleid ik voornamelijk thesissen en studenten mogen als onderwerp eigenlijk alles kiezen waar ze enthousiast van worden. Als het maar iets is waar zij zich een half jaar in vast willen bijten. Ik vind het dan vooral leuk om mee te denken met dat idee en het vervolgens samen te vertalen naar een thesisonderzoek.”  

 Waar ligt de uitdaging?

Daniëlle ziet voor zichzelf een uitdaging in haar vorm van lesgeven. “Ik wil een beetje afkomen van de traditionele hoorcolleges en meer interactief te werk gaan. Bijvoorbeeld door input uit de collegezaal te gebruiken om het college vorm te geven. Dit zou dan een meer Q&A-achtige vorm aannemen, waarbij je een mix kunt hebben van onderwerpen welke je als docent wilt aansnijden en onderwerpen waar studenten mee komen. Dat zou ideaal zijn!”  

Contactinformatie