Maike Hansen
Maike Hansen

Onderzoeksgroep van Maike Hansen sluit aan bij Oncode Institute

Het Oncode Institute heeft Maike Hansen en haar onderzoeksgroep uitgenodigd om zich per 1 januari 2024 bij het instituut aan te sluiten. Het Oncode institute is een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat vooraanstaande wetenschappers op het gebied van kankeronderzoek samenbrengt. De groep van Hansen is geselecteerd op basis van de kwaliteit van hun wetenschap en hun potentie om bij te dragen aan de missie van Oncode Institute om doorbraken in het kankeronderzoek te versnellen en ontdekkingen uit het lab sneller te vertalen naar nieuwe behandelingen voor patiënten.

Regulatie van genexpressie in tumorcellen

Maike Hansen onderzoekt de regulatie van genexpressie in verschillende modelsystemen. Biologische systemen, waaronder kankercellen, vertonen een fenomeen dat genexpressieruis wordt genoemd. Genexpressieruis kan leiden tot grote verschillen tussen cellen, zelfs als de cellen genetisch identiek zijn. Dit kan bijdragen aan resistentie tegen behandelingen als chemotherapie, omdat sommige cellen binnen de tumor mogelijk eigenschappen hebben die hen minder gevoelig maakt voor bepaalde medicatie. 
De groep van Maike Hansen onderzoekt hoe variabiliteit in genexpressie wordt gereguleerd in tumorcellen en welke rol deze verschillen tussen cellen spelen bij de ontwikkeling van resistentie tegen chemotherapie.

“Samen met de Oncode-gemeenschap kunnen we ons onderzoek naar genexpressieruis uitbreiden. Zo kunnen we onderzoeken hoe genexpressieruis bijdraagt aan de ontwikkeling van kanker. Ik kijk er naar uit om samen te werken met de deskundige oncologen en immunologen die bij Oncode zijn aangesloten. Daarnaast geeft Oncode ons toegang tot een waardevol netwerk van faciliteiten en apparatuur. Bovendien zal de financiering ons in staat stellen om onze eigen groep uit te breiden en essentiële apparatuur aan te schaffen.", zegt Maike Hansen.

Oncode Institute

Naast de groep van Hansen selecteerde het Oncode Institute nog negen andere onderzoeksgroepen. Het Oncode Institute groeit hiermee naar 62 onderzoeksgroepen, verspreid over 13 universiteiten en onderzoeksinstituten door heel Nederland. De nieuwe onderzoekers brengen expertise met zich mee op het gebied van fundamenteel oncologisch onderzoek, met een duidelijke verbinding naar translationeel en klinisch onderzoek. Ook brengen ze kennis in op het gebied van nieuwe technologieën – waaronder AI, eiwitontwerp en biofysica.