Hand met Billie Cup
Hand met Billie Cup

Op naar duurzaam hergebruik: vanaf 2024 geen wegwerpplastic op de campus

Wegwerpplastics vervuilen het milieu en putten grondstoffen uit. Daarom gelden er vanaf 1 juli landelijk nieuwe regels voor het gebruik van wegwerpplastics: als je ze gebruikt, moet je er extra voor betalen. De Radboud Universiteit kiest ervoor om vanaf 1 januari 2024 geen plastic wegwerpverpakkingen voor dranken en maaltijden te gebruiken in de verkoop op de campus.

Het gebruik van wegwerpplastics verminderen is een belangrijke stap in het beschermen van onze aarde. Niet alleen om zwerfafval te verminderen, maar ook om uitputting van grondstoffen te voorkomen. Om de hoeveelheid plastic afval te verminderen, heeft de overheid nieuwe regels ingevoerd over het gebruik van wegwerpplastics: je leest ze op minderwegwerpplastic.nl.

Wegwerpplasticvrij vanaf 1 januari 2024

Omdat de Radboud Universiteit onder de categorie ‘instellingen’ valt, geldt dat de campus vanaf 1 januari 2024 vrij moet zijn van wegwerpplastics. Tot die tijd hoeven er geen extra kosten in rekening worden gebracht voor het gebruik van plastic verpakkingen. Dit betekent niet dat we nu achteroverleunen en afwachten tot het zover is: stap voor stap gaan we alvast richting een duurzame toekomst door over te stappen van wegwerpplastics naar herbruikbare materialen.

Weg met wegwerpbeker en -bord

Een voorbeeld is de invoering van de Billie Cup als alternatief voor wegwerpbeker. De invoering van deze herbruikbare en inwisselbare beker heeft in 2022 al gezorgd voor een afname van 165.000 wegwerpbekers. Je kunt de Billie Cup aanschaffen bij alle coffeecorners op de campus, voor een duurzame koffie to-go. Je kunt hem natuurlijk ook gebruiken in de koffieautomaten.

Binnen het komende half jaar zullen er meer wijzigingen worden geïmplementeerd, met name in de horeca en in de koffie- en theeautomaten. Een van die veranderingen is de overstap naar het gebruik van servies in plaats van wegwerpverpakkingen voor snacks en maaltijden. Waar mogelijk wordt de overgang eerder gerealiseerd dan de uiterlijke datum van 1 januari 2024. Op diverse locaties is het bijvoorbeeld al niet meer mogelijk om wegwerpbekers te gebruiken bij koffieautomaten.

Help mee!

Iedereen kan bijdragen aan de vermindering van wegwerpplastic. Kom je studeren, werken of college volgen? Neem dan zelf een herbruikbare beker mee! Zo draag je actief bij aan het verminderen van de milieu-impact van wegwerpproducten.

Heb je vragen? Of wil je meer weten? Neem dan contact op met supportfb-cf [at] ru.nl. Op de website van de overheid lees je meer over de nieuwe maatregelen.

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Food & Beverage