Jongeren stoppen met roken

Op World Non-Smoking Day helpen we jongeren te stoppen met roken!

Vandaag is het World Non-Smoking Day. Denken we dan ook aan onze jongeren? Ondanks de enorme inzet op preventie van roken onder jongeren is er in Nederland geen enkele evidence-based interventie beschikbaar om jongeren te helpen te stoppen met roken. Terwijl op jonge leeftijd stoppen enorme gezondheidsvoordelen heeft. Het is dan ook onze missie om jongeren te ondersteunen in het stoppen met roken. Wij starten op World Non-Smoking Day een grootschalig onderzoek zodat jongeren op weg kunnen naar een rookvrije toekomst.

Voor en door jongeren

We hebben niet alleen een stoppen met roken interventie ontwikkeld voor jongeren, maar wij willen dat dit ook gedaan werd door jongeren zodat het echt aansluit op hun behoeften. Naast de jongeren hebben ook gamedesigners en partners uit het veld meegewerkt aan de ontwikkeling van een mobiele interventie. Detour is hiervan het resultaat. Ter ere van World Non-Smoking Day beginnen we vandaag met de werving van deelnemers om de effectiviteit van Detour te kunnen onderzoeken. We gaan Detour vergelijken met een ander hulpmiddel voor stoppen met roken.

Neem een Detour!

Detour is een app die game elementen bevat. De game in Detour helpt om rook-cues in de omgeving minder aantrekkelijk te maken en kan in het moment gebruikt worden wanneer het verlangen naar roken het grootst is. Daarnaast ontwikkelen jongeren via Detour een beeld van hun toekomstige zelf als niet-roker en stellen jongeren hiervoor doelen op die gemonitord kunnen worden. Detour wordt persoonlijk afgestemd op iedere jongere zodat het aansluit bij de behoefte van het individu. Jongeren kunnen elkaar via een social-media shell steunen bij het stoppen met roken.

Wil jij stoppen met roken? Of jongeren hierbij ondersteunen?

Meer informatie voor jongeren die willen meedoen aan ons onderzoek, professionals die jongeren willen helpen bij het stoppen met roken en media die over ons onderzoek willen schrijven is te vinden via: https://www.ru.nl/en/research/research-projects/detour

Dit project wordt gefinancierd door KWF Kankerbestrijding & Erasmus+.